Правна комисия прие промени в НПК, свързани с успели да избягат престъпници

Политика

18-02-2015, 17:43

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ще отнемат паспортите на лицата с наложена забрана за напускане на страната

Комисията по правни въпроси в Народното събрание прие единодушно промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), предложени от прокуратурата, предаде „Фокус”. Измененията предвиждат отнемане на документите за самоличност на лицата, на които е наложена забрана за напускане пределите на страната.

По-рано този месец главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че за мярката за неотклонение „домашен арест” се предлага максимален срок.

По отношение на това, че има хора с постановени присъди, но са извън страната, Цацаров заяви, че единственият начин е законът да бъде променен. „От десетина години те бягат, а законът си стои същия. Ако законът бъде променен балансирано и се намери изключително точният баланс между наказателната репресия и човешките права, тогава виновна ще е само съдебната система, защото тя е допуснала те да бягат”, посочи Цацаров.

По думите му в момента те бягат не защото съдебната система е толкова небрежна, а защото законът им го позволява.

„В момента може да прекарате въззивно, второинстанционно и касационното обжалване вън от страната и да се водите редовно призован, да сте под домашен арест и да сте на море”, даде за пример главният прокурор.

За предложението подсъдимият да е длъжен да присъства и на заседанията на втората инстанция на съда по дела с обвинение за тежко престъпление, Сотир Цацаров посочи, че смисълът е докато там тече делото, „да не чакате на Бахамите резултата и от там да решите какво да правите”.

По думите на главния прокурор ако подписката стане с нормален регистрационен режим, ако домашният арест бъде контролиран, ако имаш задължение и при втора инстанция, тогава нещата ще изглеждат по-различно.