Пентагонът похарчил над 120 млн. долара за виагра през 2014 г.

С изхарчените през последните 4 г. средства за потентност е можело да се купят 4 изтребителя от пето поколение

През 2014 г. Пентагонът е похарчил повече от 41 млн. долара за виагра за американските военни, а още 84 млн. долара са били отпуснати за други лекарства за борба срещу импотенцията. Това съобщи The Military Times, като се позова на доклад на Defense Health Agency.

С оглед на тези цифри през последните четири години за лекарства срещу импотентност са похарчени 294 млн. долара от бюджета. Изданието отбелязва, че за тези средства е възможно да се купят четири изтребителя от пето поколение F-35.

Миналата година на военните са били написани повече от милион рецепти за подобен род лекарства (не само за настоящите военни, но също така и за тези, които вече са пенсионирани, както и за членове на техните семейства). При това се отбелязва, че виаграта се е използвала не само за борба срещу еректилната дисфункция, но и при лечението на артериална хипертония (високо кръвно налягане). Като причина за импотентността се посочват заболявания като депресия, неврологични разстройства и травми.

По данни на изданието, за десет години в САЩ двойно е нараснал броят на военните, които имат нужда от виагра. В момента редовната армия на САЩ наброява 540 000 войници, американската национална гвардия се състои от 350 хил. военни, а резервите са повече от 200 000 души.