Румъния „за” по-скорошното изграждане на интерконектор между България и Гърция

Ще бъде поискана помощ от ЕК за повредената под река Дунав тръба

Румъния подкрепя по-скорошното изграждане на интерконектор между България и Гърция. Това каза пред журналисти в Букурещ министърът на външните работи Даниел Митов, който участва в среща с българския президент Росен Плевнелиев и румънския държавен глава Клаус Вернер Йоханис, предаде „Фокус”. „Волята на двете страни е ясна – интерконекторът трябва да се случи. Относно тръбата, която е повредена под река Дунав, ще се иска помощта на ЕК”, поясни министърът.

По думите му Румъния подкрепя по-скорошното изграждане на интерконектор между България и Гърция, защото от това зависи газовата свързаност и от север.

Митов допълни, че проектът за тръбата под р. Дунав се вписва в концепцията за общ енергиен съюз. „Коментират се и най-различни сценарии за това как да изглежда българският енергиен съюз по отношение на газовата свързаност. Тези разговори ще продължават и в бъдеще”, коментира министърът.

Той уточни, че по отношение на Шенген със северната ни съседка са се разбрали да координират позиции и да излъчат общи послания, защото и България, и Румъния са изпълнили техническите критерии. Според Даниел Митов и двете държави функционират като част от Шенгенското пространство, без формално да са такива.

„Нашите настоявания ще са да има по-голяма яснота за приемането ни в шенгенската зона”, обясни външният министър.