Джоман: Ако отстраним Лудогорец, ще сме направили голяма крачка към Купата

В Берое сме като семеен отбор, при нас няма незаменими играчи, заяви халфът

Игор Джоман играе в Берое от две години, французинът с корени от Кот д'Ивоар бе одобрен след пробен период в началото на 2013 години и оттогава е почти неизменен титуляр при „зелените". Той е изключително стабилен и работоспособен. Джоман все още чака първия си гол за Берое, но неговата сила е друга - отнемането на топката и разбиването на атаките на съперника. Игор ще е един от най-важните футболисти в реванша с Лудогорец, като от неговия принос до голяма степен зависи дали Берое ще издържи на натиска на „орлите". Той даде интервю за "Меридиан мач".

 

 

- Игор, спечелихте първия мач с Лудогорец, но ви предстои реванш в Разград. Има ли сили Берое да елиминира шампионите?

 

- Знаем, че ни предстои истинска битка. Ще бъде много трудно да удържим Лудогорец, но ние сме готови. Ще дадем максимума, на който сме способни в момента. Това е сигурно. Дано да излезем краен победител.

 

- Ти играеш в халфовата линия редом до Георги Костадинов, но той е наказан за мача в неделя. Това може ли да се окаже проблем за Берое?

 

- Георги наистина е много добър футболист, но Берое е голям отбор, имаме силна група. Бих казал, че при нас няма незаменими играчи. Всеки може да замени всеки и ще се справи отлично. Сигурен съм. Титулярите са повече от 11, така че това наказание не бива да ни притеснява.

 

- Преди две години изкара проби в Берое и бе одобрен, но чакаше обаждане от норвежки клуб. Съжаляваш ли, че се озова в България?

 

- Ни най-малко. Наистина тогава имаше възможност да избирам между Норвегия и България. Заложих на Берое и смятам, че не сбърках. Изкарах две хубави години в Стара Загора, подписах нов договор. Треньорът ни е много добър, а Берое е като семеен отбор. Много сме задружни и солидарни.

 

- Улеснява ли те фактът, че в Берое се събрахте много чужденци?

 

- Да, но аз се разбирам отлично и с българите. Още когато дойдох в Берое, имаше много чужденци и сега е така. Това е хубаво, защото отборът е амбициозен.

 

- Берое се цели в първата шестица. Смяташ ли, че вече сте си осигурили място сред най-добрите?

 

- Във футбола никога нищо не е сигурно. Трябва непрекъснато да побеждаваш, да се развиваш, да напредваш. Остават ни три мача до края на първия етап от първенството. И в трите ще играем за победа.

 

- Един от тези мачове е гостуване на лидера ЦСКА в София. Способни ли сте на изненада?

 

- Да, това ще е много голям мач. Уважаваме много ЦСКА, както и всички съперници, но ние играем за Берое. Не се съобразяваме с другите, с техните цели и амбиции. Ние си имаме наши планове. И срещу ЦСКА ще играем за 3 точки.

 

- С Гингам си печелил Купата на Франция, с Берое - Купата на България. Явно ти върви повече в мачовете при пряка елиминация...

 

- Да, така е. Печелил съм и Суперкупата на България. Хубаво е, когато вдигаш трофей. Това е доказателство, че си си свършил добре работата. Аз обаче не смятам да спирам дотук. Искам да спечеля отново Купата на България, и то още тази година! Ако елиминираме Лудогорец, ще сме направили много голяма крачка към ново отличие. Мисля, че имаме сили и ще ни приляга.

 

- Какъв треньор е Петър Хубчев - авторитарен, приятел с футболистите?

 

- Той е професионалист, държи се много коректно с всички. Хубчев е много добър треньор. Аз лично съм му много благодарен, защото под негово ръководство прогресирах в последните два сезона. Той е много опитен, играл е на високо ниво, бил е на финалите на световно първенство. Знае добре какво иска от футболистите и какво може да получи. Дано да работим още дълги години заедно с Хубчев. Това ще е добре за Берое.

 

- През тези две години в Берое не си ли получавал оферти от други клубове?

 

- Имало е интерес към мен, но аз се чувствам добре в Берое. Доказателство за това е новият ми договор с клуба. Искам да го изпълня до края, защото отборът наистина е много стабилен и се развива непрекъснато.

 

- Свикна ли с живота в Стара Загора?

 

- Адаптирах се отлично в България. Градът е хубав, спокоен. Хората ни обичат. Това е допълнителен стимул за всеки играч да се раздава в мачовете.