Мартин Димитров: Популистката теза е да не се взима дълг

Когато няма обяснение, има демагогия, според депутата от Реформаторския блок

Когато се прави нещо за пръв път, какъвто е случаят с вземането на 16 млрд. дълг за рефинансиране на стари дългове, Министерството на финансите трябва да обясни много по-подробно какво се прави. Това коментира депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров в сутрешния блок на bTV. „Имаме 12 млрд. стар дълг, част от който от времето на Тодор Живков”, обясни той.

„Ефектът върху дефицита е нула. Тук левите демагогстват, събират стария дълг с новия”, добави Димитров. По думите му, финансовото министерство нищо не е обяснило на хората.

От Реформаторския блок пък смятат, че техните избиратели могат да разберат за какво става дума. „Не ни притеснява да защитаваме трудна теза. Популистката теза е да не се взима дълг, ама нали следва фалит след това”, посочи Димитров. „Всъщност това не е дългова спирала, а начин да излезем от ситуацията, в която се намираме”, поясни той.

Мартин Димитров заяви, че не разбира реакцията на опозицията, която твърдяла, че този заем щял да нарасне до 60% от БВП. „Като няма обяснение, има демагогия”, заяви депутатът.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен