Борисов: Ще изчакаме резултатите от проверката на главния прокурор и на Сметната палата по случая във ВМА

Трябва да е ясно, че няма „свещени крави”, подчерта премиерът

Вече 25 години се правят рокади по политически причини без абсолютно никакъв резултат. Считам, че тази практика трябва да се прекрати. Същевременно трябва да е ясно, че няма „свещени крави” – ако има виновни, ако някой не си е свършил работата или е злоупотребил с позицията си, то виновният трябва да бъде отстранен и наказан според закона. Това е написал премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

„Затова искам да подчертая, че всички трябва да са спокойни. Ако си вършат съвестно работата, ще се ползват с моята подкрепа, но ако има извършени нарушения, то тогава ще им потърся отговорност. Заставам зад всеки до доказване на неговата вина”, посочва Борисов. Той уточнява, че това се отнася както за кадри на ГЕРБ, така и за назначения от предишното правителство.

„В тази връзка съм длъжен да обясня – вчера Изпълнителната комисия на ГЕРБ разговаря с генерал Стоян Тонев. Пред нас той отрече да е извършвал злоупотребите, в които е обвинен. По тази причина го помолих да сезира незабавно главния прокурор и Сметната палата с искане да бъде извършена проверка във връзка с това, което беше изнесено от Би Ти Ви. Решението на Изпълнителната комисия е да изчака резултатите от проверката на главния прокурор и на Сметната палата по този случай. В зависимост от това ще вземем решение. Ако изнесената информация се докаже, то единствената мярка, която може да се предприеме, е Тонев да напусне парламента или да не е депутат от ГЕРБ. Но подчертавам – ако се докаже неговата вина”, пише Борисов.