Плевнелиев: Допитването до народа ще доведе до по-висока активност на избори

„Патриотите” искат задължително гласуване още на местния вот

Готов съм да чуя всички аргументи по различни потенциални теми, които да бъдат подложени на референдум. Вярвам, че допитването до българския народ ще доведе и до по-висока активност по време на избори. Това отбеляза президентът Росен Плевнелиев по време на срещата с ръководството на Патриотичния фронт в рамките на традиционния „месец на политическите консултации” с парламентарно представените политически сили, предаде 24 часа.

Държавният глава и представителите на Патриотичния фронт споделиха виждането за това, че референдумът е много добра форма за допитване до обществото. „Никой не бива да подценява българския народ и неговата просветеност и информираност”, подчерта Росен Плевнелиев.
„Не трябва нито за минута да забравяме, че 2015 г. е много важна за усвояването на средства от европейските фондове както от стария, така и новия програмен период до 2020 г.”, категоричен беше президентът Плевнелиев.

По време на разговора от Патриотичния фронт са подчертали позицията си по отношение на задължителното гласуване. „Ще инициираме промяна в Изборния кодекс – задължителното гласуване да бъде въведено възможно най-бързо и то да стане факт по време на местните избори”, заяви Борис Ячев от ПФ. От коалицията изразиха резерви спрямо въвеждането на мажоритарен елемент на парламентарни избори, както и по отношение на въвеждането на електронно гласуване.

Представителите на ПФ се обявиха още за засилване на диалога и откритостта на дебатите по предлагания от кабинета план за емитиране на нов дълг до 2017 г. Парламентаристите подчертаха и сериозното изоставане в темповете на реформите в сектор „Енергетика” и в съдебната система. От ПФ считат, че преодоляването на демографската криза трябва да намери приоритетно място в българската политика, а процедурите за приемане на имигранти от Украйна с български произход трябва да бъдат облекчени.

От Патриотичен фронт споделиха категоричната позиция на държавния глава за необходимостта от модернизация на българските Въоръжени сили, като беше подчертано тежкото им моментно състояние. От Патриотичния фронт предложиха формирования от състава на Въоръжените сили да участват по-активно в преодоляването на последиците от природни бедствия, а така също и в превенцията срещу масовото изсичане на горски масиви.

Президентът Росен Плевнелиев отново изрази надежда по време на мандата на 43-то Народно събрание да бъде законово уредено функционирането на редица служби от сектор „Сигурност”.

Държавният глава напомни още, че са наложителни промените в Закона за водите, които да регламентират собствеността на водните съоръжения, за да бъде ясно постановена отговорността за тяхното поддържане. Представителите на ПФ бяха категорични, че там, където бъдат констатирани нарушения в стопанисването на водоемите, трябва да бъдат прекратявани вече сключените концесионни договори.

Консултациите на държавния глава продължават с представителите на „Български демократичен център”.