Джобът на българите няма да олекне заради новия дълг, заяви вицепремиерът Дончев

Сумата от 16 млрд. лв. е таван, който може да бъде достигнат при необходимост в бюджетите за 2016 г. и 2017 година, обясни Томислав Дончев

Джобът на българите няма да олекне заради новия дълг от 16 млрд. лв., поне през следващата година, защото в основната част нов дълг няма. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, след като вчера Народното събрание одобри ратификацията на новия външен дълг, пише news.bg.

"Това е рутинна процедура от икономическа гледна точка, но залогът за тази процедура е изцяло политически. Въпрос е на малки политически дивиденти и е въпрос на избор дали политическите партии ще правят политика - едни показаха твърдост, други като БСП направиха от това основна опорна точка", коментира Дончев.

По думите му, сумата от 16 млрд. лв. е таван, който може да бъде достигнат при необходимост в бюджетите за 2016 г. и 2017 година. Дончев отново увери, че правителството не може да изхарчи повече, отколкото е записано в бюджета, който се гласува в парламента, така че всеки депутат в бъдещите години ще има възможност да се запознае с плановете. Според вицепремиера, на всички стана ясно, че дългът е за финансиране на стар дълг.

Дончев коментира и дебата в парламентарна зала от вчера, като "проява на симптоми на психичните неврози, например на хистеричен пристъп".

"АБВ и ПФ не са искали нищо от нас, не се занимаваме с търговия, а с политика. Въпреки всички политически инструменти, с които разполагам, не мога да отговарям за действията на една или друга политическа сила, но, както неведнъж съм казвал, не отнемайте възможността на никой да става по-добър", коментира вицепремиерът промяната в 12 без 5 на позициите на някои парламентарни групи.

Като основна грешка на ГЕРБ и финансовия министър Владислав Горанов, Томислав Дончев отново определи лошата комуникация и представяне на сделката за дълга на обществото.

"В една нормална държава с добра политическа класа подобна процедура никога не е предмет на спорове", подчерта вицепремиерът.

"Горанов обясни по отличен начин, може би малко късно. По-добре късно, отколкото никога, но всички се опитваме да бъдем по-добри", обобщи Томислав Дончев.