Светлана Дамянова: На „София филм фест“ публиката ще види филми, които не може да гледа другаде

За три седмици ще бъдат излъчени изключително любопитни и интересни филми

На „София филм фест“ публиката ще види филми, които не може да гледа другаде. Това заяви Светлана Дамянова, която е от екипа на фестивала, предаде Фокус. Тя посочи, че за три седмици в българската столица ще бъдат излъчени изключително любопитни и интересни филми от цял свят.

„Фокусът на публиката се размножава защото и документалния и балканския конкурс са изпълнени с филми, които по никакъв друг начин не биха могли да се срещнат с българската публика. Ето например „Гражданин четири“ – филм, който буквално преди дни спечели „Оскар“ за документално кино и участва в документалния конкурс - той няма да бъде разпространяван в България и шансът на българската публика е да го види и именно в рамките на феста. Имаме изключително много филми, особено в документалния и балканския конкурс, за които наистина това е единствения шанс за срещата им с нашата аудитория“, обясни Дамянова.

Тя каза още, че филмите, които се предлагат във фестивалната програма не включват американски блокбъстъри, а по-скоро включват американско стойностно кино, което е получило признанието на Американската киноакадемия и на независими филмови фестивали и това което достига до нашата публика е минало през внимателна селекция.