Сменят шефовете на „Св. София”, „Св. Марина” във Варна и „Св. Георги” в Пловдив

Има сериозни нарушения и загуби в тези болници, според здравния министър

От големите болници в страната със сериозни нарушения и загуби са „Св. София”, „Св. Марина” във Варна и „Св. Георги” в Пловдив. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов на заседанието на Комисията по здравеопазването към парламента, предаде репортер на Bulgariautre. „И на трите места са предприети или в близките дни ще бъдат предприети промени в ръководствата на болниците. Става въпрос за суми – повече от милион, загубени от тези места”, обясни здравният министър.

Варненската „Св. Марина" например е сред най-големите вложители на КТБ, болницата загуби там над 9 млн. лева, научи Bulgariautre.

Според Москов, ако публичният ресурс е бил насочен по посока добро лечение, то е щяло да има видими резултати в здравето на нацията. „Затягане на кранчето и преформулиране на приоритетите във финансирането трябва да има”, добави министърът.

Той увери, че всяко едно лечебно заведение ще получи не по-малко от 95 % от всичко фактурирано от миналата година. „Те ще получат всичко полагащо им се по методиката, записана в рамковия договор”, заяви министърът.

По отношение на ситуацията в УМБАЛСМ „Пирогов” д-р Петър Москов обясни, че тя няма нищо общо с това дали е приятел с проф. Стоян Миланов и дали се познават или не. „Правилата важат и ще важат за всички. Проблемът, който дискутирахме с проф. Стоян Миланов, не беше свързан с методиката на финансиране от касата. Напротив – неговите думи бяха, че той няма притеснения от това. Неговите притеснения идват главно от това, че много, много години в „Пирогов” не се е извършвала система на подмяна на важна за дейността на тази болница техника”, уточни здравният министър.

Д-р Москов посочи, че от гледна точка на катастрофалното отношение към основни видове апаратура е поел ангажимент и води разговор с министъра на финансите.