Доживотен затвор за убийцата на 8-годишната Алекс от Поморие

Атанаска Георгиева ще плаща и 130 хиляди лева кръвнина на семейството на детето

Доживотен затвор без право на замяна при първоначален строг режим получи Атанаска Георгиева за убийството на 8-годишната Алекс от Поморие. Обвиняемата беше осъдена да плати и 130 хиляди лева кръвнина на семейството на убитото дете. Решението на бургаския Окръжен съд може да бъде обжалвано от защитата в 15-дневен срок на по-горна инстанция. Пред журналисти Атанаска заяви отново, че ще се бори с всички сили, за да докаже своята невинност и се закле отново, че не е убила малката Алекс.

Днес в съда защитата на Атанаска Георгиева поиска тя да бъде напълно оправдана за убийството на 8-годишната Александра от Поморие. Адвокат Калин Янев пледира, че до момента не са събрани достатъчно доказатества, уличаващи подсъдимата като извършител на престъплението. Самата Атанаска пък звърши с думите: "Съвестта ми е чиста. Не съм посегнала на Александра, мога да се закълна в децата си".

Преди това обвинението поиска най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна. Към искането на прокурор Димо Маджаров се присъединиха адвокатите на родителите на Алекс - Росен Кожухаров и Яни Николов. Според наблюдаващия прокурор, престъплението е абсолютно доказано. Налице са и всички данни за тежките квалификации, че убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин.

Ден по-рано Атанаска Георгиева за пореден път даде собствена версия за събитията от фаталната нощ. Според нея убиецът на детето е мъж, който тя нарича "Милото", "г-н Антон Петров", "дилър на дрога", който я е "изнасилил до трупа на детето". 

Припомняме, че на 11 април 2014 година 8-годишната Александра Тодорова от Поморие беше намерена мъртва в квартирата на Атанаска Георгиева. Ден след като родителите й я бяха обявили за издирване. 39-годишната убийца е живеела в таванското помещение над апартамента на семейството на момиченцето. Според експертизите Александра е била задушена с найлонов плик по особено жесток начин.