Създаването на антикорупционна прокуратура е приоритет на Реформаторите

Има мерки, за които има консенсус дори с главния прокурор, заяви Кънев

Създаването на независима антикорупционна прокуратура е един от най-важните приоритети на Реформаторския блок, но все още няма пълна подкрепа от останалите партньори, включително и ГЕРБ, каза в интервю за "Дневник" съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

В началото на седмицата той беше на посещение в Брюксел и е провел разговори за съдебната реформа с председателя на ЕНП Жозеф Дол и с българския еврокомисар Кристалина Георгиева. При заминаването си на 1 март Кънев обяви в профила си във "Фейсбук", че ще търси "подкрепа за радикални решения - реформа на правосъдието по румънски модел". За прилагане на опита на Румъния настоявя правосъдния министър Христо Иванов, но два дни по-рано (на 27 февруари) правителството прие предложението на главния прокурор Сотир Цацаров. Така вместо независим прокурор, който да разследва корупцията по високите етажи на властта и не е под контрола на главния, ще има обратното - структура към Цацаров, която ще съчетава и съществуващите практики и звена. 

"Търсих подкрепа за една твърда форма на промяна в правосъдието. Такава, каквато подкрепя и министър Христо Иванов", каза лидерът на ДСБ.

"Програма минимум е всичко, което е написано в програмната декларация на правителството. Програма максимум е да прочетем добре доклада на Европейската комисия и да бъдем по-смели. Искам да подчертая, че както ние не сме длъжни да приемаме нищо извън програмата, така е възможно и част от партньорите да не желаят да бъдат съгласни с най-смелите мерки", каза още съпредседателят на групата на Реформаторите. Той добави, че има мерки, за които има консенсус дори с главния прокурор. "Има и мерки, по които се разминаваме." Кънев каза, че дори идеята да не харесва на главния прокурор, "ние не сме власт, за да се харесваме на Цацаров". 

По думите му Блокът е длъжен да поиска и конституционна промяна. "Това е създаване на независима антикорупционна прокуратура, което може да стане и с конституционна промяна, но и без. Тук пак подчертавам, че такава мярка в програмата на правителството няма. Това е нещо, което можем да убедим партньорите си".

Според Кънев това е румънският модел - "само че на Румъния й отне 9 години колебания и политически борби, за да заработи това нещо, ние няма нужда да откриваме топлата вода". "Трябва да си спестим деветте години мъки и да направим за две или три, което е необходимото време да заработи и да се случи. Въпросът е имаме ли политическа воля. България и Румъния са държави със сходна историческа съдба и изключително сходни проблеми. Невярно е да се твърди, че политическият опит на Румъния е неприложим у нас.

Възможно е румънската смелост да бъде неприложима у нас, добави Радан Кънев.

Той каза, че е обсъждал темата с премиера. "Не мисля, че сме на едно мнение, но мисля, че всичко подлежи на по-нататъшно обсъждане. За мен тази тема е приоритет и съм подготвен да защитавам конкретен модел. Той не се е задълбочавал на този етап в нея. Така че нека да не очакваме от премиера, че може да бъде съсредоточен като нас в три-четири основни теми. Аз съм народен представител и имам комфорта да си избирам темите, по които работя. Той е министър-председател - темите му ги задава дори метеорологичната обстановка".

"В Европа винаги се говори за България с проблема за правовата държава и на правосъдието", припомни Кънев и добави, че високопоставените европейски политици знаят за проблема в детайли, както и управленската програма на правителството. Той е получил уверението на Дол, че той също "ще проповядва румънския модел за България".