Агенцията за българите в чужбина откри телефонни линии и имейл за сънародници в Украйна

Общество

09-03-2015, 16:47

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

До момента липсват нагласи за масово напускане на страната

Две телефони линии за българите в Украйна работят от днес в Координационния център към Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), съобщиха от агенцията, предаде БТА. Сънародниците ни ще могат да се свържат с центъра на +35929350666, +359886839752 и да пишат на електронния адрес info@aba.government.bg

На първото заседание на Координационния център днес са били обсъдени възможностите за издаване на визи и евентуалните способи на държавата и общините при необходимост да съдействат на българите в Украйна. Обсъдени са и възможности за изпращане на хуманитарна помощ за най-засегнатите райони в Украйна.

Според информация на Асоциацията на българите в Украйна в Донецк има нужда от медикаменти, дрехи и хранителни продукти. От асоциацията посочват още, че до момента липсват нагласи за масово напускане на страната. Към януари 2015 г. данните за удостоверителната дейност на ДАБЧ по отношение на украинските граждани с български произход също не показват тенденция за рязко покачване, посочват от агенцията.