Бургас е маркиран на световната круизна карта, но кризата в Украйна малко пречи

Това лято идват 50 хиляди пасажери, ако политическата обстановка не подложи крак на заявките

Бургас вече е маркиран на световната круизна карта и очаква най-малко 10 на сто ръст на пасажерските кораби през автивния сезон. Това стана ясно след посещението на ръководството на пристанището в града на межународната конференция в Брюксел на тема "Паневропейски диалог между круизните оператори".  

Ръст на круизните пътувания в световен мащаб, прогнозира еврокомисарят по морско дело, Кармену Вела по време на събитието, съобщават от пресцентъра на "Пристанище - Бургас".

По информация на изпълнителния директор на порта - Диян Димов, участието във форума е било ползотворно, тъй като по време на сесиите са проведени срещи с директорите на големи круизни компании, както и с генералния секретар на Европейската организация на морските пристанища, Карла Салвадо.

За 2015 година в Бургас са планирани над 3 посещения на круизни кораби или 47 740 пасажера, което е 10% ръст  спрямо 2014 година. Поради нестабилната политическа обстановка тези планове трудно се ще осъществят.

Проучихме възможностите за бъдещо финансиране на развитието на Зоната за обществен достъп, чрез стратегия „Син растеж”, каза още Диян Димов.