Хората в бедстващите райони могат да си търсят правата за причинени щети, според Семерджиев

Намаляването на инвестициите понижава сигурността, заяви енергийният експерт Ангел Семерджиев

Очертаха се основни проблеми със системния оператор. Ако гледаме трите дружества, уникалното за района на EVN – има проблеми с големите електропроводи. Налага се изводът, че проблемът основно е с падащи дървета върху електропроводните линии и откъсване на големи електропроводи, коментира енергийният експерт Ангел Семерджиев пред БНР.

„Не пренебрегвам проблемите, които има в електроразпределителните мрежи. Проблемите, които имат ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО, са с високопланински селища, в изолирани райони. А проблемът при EVN е, че големи градове са изключени от електропреносната мрежа”, поясни експертът.

По думите му за просеките сигурно има и обективни и субективни причини. „Ще се направят изводи това да не се повтаря, но не мога да избегна и въпроса с инвестициите. Намаляването им понижава сигурността. Климатичните условия са един тест. Той се издържа, когато са взети всички мерки”, подчерта Ангел Семерджиев.

Той не изключи възможността хората да си търсят правата за причинени щети, но трябва да се подхожда внимателно. Климатичните условия са уникални от гледна точка на обема на снега, който валя и натрупа, коментира Семерджиев.