Промяната в МВР няма да се отрази на управлението, според Вучков

Ако Бъчварова бъде избрана за министър на вътрешните работи, всички реформи ще продължат

Оставката ми беше породена от едно противоречие с г-н Борисов по повод професионалната съдба на главния секретар на МВР. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков при дебатите по гласуване на освобождаването му от поста, предаде репортер на Bulgariautre.bg .

„Тук не ставаше дума само за конкретно име и конкретно лице. Ставаше дума за съдбата на реформата, която във вътрешното министерство предприемаме”, обясни Вучков.

„В моята оставка не бих искал да се провижда нищо мистериозно. Аз смятам, че тя е по ключов, съдържателно важен въпрос, доколкото не мога да приема, че начело на професионалното ръководство в МВР трябва да бъде лице, което олицетворява всичко, срещу което ние говорихме около 2 години в опозиция, което не излъчва добри импулси към гражданското общество, доколкото името му се свързва с модел, който беше противопоставен на гражданското общество на историческата ата 14 юни 2013 г.”, поясни се той.

Веселин Вучков се вълнувал и от въпроса, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров не вдъхвал доверие в самите професионалисти във вътрешното министерство – и полицаи, и пожарникари.

„По тази причина подадох оставка и в това не трябва да има нищо драматично. Тази оставка е личен, суверенен акт, подплатен със съответни аргументи. Когато между мен и премиера има дори и сянка на противоречие и недоверие, е нормално министърът да си подаде оставката”, подчерта Вучков.

„Вярвам, че ако Бъчварова бъде избрана за министър на вътрешните работи, всички реформи ще продължат. Аз лично бих помогнал с каквото мога”, добави той.
Веселин Вучков благодари на депутатите, които са подкрепили промените в Закона за МВР. „Благодаря на най-голямата парламентарна група, която беше основен инициатор, както и на останалите парламентарни групи, защото поне по темата за сигурност ми се струва, че може да има по-широко политическо и пълно професионално обединение”, добави той.

Вучков не пропусна да изкаже благодарност и към колегите си от Министерски съвет и конкретно към премиера Бойко Борисов, който го е номинирал за министър. „Това е отговорност, която съзнавам и смятам, че промяната няма да се отрази на управлението, защото се изпълнява управленска програма, която е добре разписана, с конкретни отговорници и срокове, в резултат на коалиционно споразумение”, заяви Веселин Вучков и пожела успех във всички добри намерения и дела, които следва да се случват.