Премиерът призова за спешно назначение на синдик по контрола на фонда на влоговете в КТБ

Борисов помоли парламентът да изпрати писмо до ВСС

Министър-председателят Бойко Борисов се обърна от парламентарната трибуна към народните представители от всички парламентарно представени партии с молбата за спешни законодателни действия, които да спомогнат назначаването на временен синдик по контрол на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, предаде репортер на Bulgariautre.

„Активите на банката са намалели до 1,834 млрд. лева. Намаляват и средствата, които ще бъдат възстановени на фонда, вложителите и кредиторите. Най-големият кредитор е държавата. Дадохме милиарди”, описа ситуацията Борисов.

Той поясни, че въпреки че фондът носи отговорност за всички кредитори, той не разполага с каквито и да е контролни правомощия по отношение на дейността на квесторите и имуществото в банката.

Премиерът призова за спешни законодателни мерки, а съдът на назначи временен синдик по контрол на фонда. „Нуждаем се от подкрепа, общ фронт. Въпросът е да помолим следобед Министерство на финансите, Комисията по бюджет и финанси. Казусът е изключително важен”, добави той.

„Очакваме поне 1,5 милиарда лева да можем да върнем от това, което сме дали като държава. Да не кажа, че би трябвало да си върнем абсолютно всичко”, подчерта Бойко Борисов.
Той се обърна към юристите в пленарна зала да изпратят писмо до ВСС от името на парламента. „Да ги запознаем и когато става въпрос за над 3,5 милиарда лева, дето се вика – не им се бъркам в съдебните решения, това са чисто административни актове, които трябва да е направят. Нямаме никакви възможности да отреагираме”, добави премиерът.

Той изрази надежда действията да станат възможно по-скоро – до седмица и да е със стара дата.

„Истински разчитам за КТБ юристите тук, тези, които разбират от финанси, без да се делим и да търсим вина – сега е моментът да си търсим парите и имуществото на КТБ. Парламентът да изпрати писмо до ВСС, с което да каже колко време ние се мъчим да си вкараме синдика, който да пази банката”, призова министър-председателят.