Реформаторите искат изслушване на временния шеф на ДАНС заради отнетия лиценз на "Дунарит"

Ще умуват възможността за възстановяване на лиценза за търговия с оръжие и специална продукция на предприятието

Реформаторите искат изслушване на временния шеф на ДАНС заради отнетия лиценз на "Дунарит". Това стана ясно от думите на депутата от РБ ген. Атанас Атанасов на брифинг в парламента, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

"Днес има заседание на Комисията за контрол над специалните служби и управление на СРС, на което ще предложим комисията да изслуша временния председател на ДАНС относно констатациите в доклада, който е послужил като основание за временно отнемане на лиценза на "Дунарит" за търговия с оръжие и специална продукция", съобщи Атанасов.

Той уточни, че докладът на агенцията е секретен и информацията е класифицирана. "По реда на парламентарния контрол трябва да изясним дали основанието, което е било представено на междуведомствения съвет по ВПК към Министерски съвет, е сериозно", заяви ген. Атанас Атанасов.

Според него трябва да стане ясно и дали не би могло по-бързо да бъде възстановен лицензът за търговия с оръжие и специална продукция на "Дунарит", защото, по неговите думи, предприятието има сключени договори и при реализирането на тази продукция могат да се получат добри доходи, за да няма риск за финансовото му състояние.
Съпартиецът му Румен Христов пък смята, че трябва да бъде взето решение как ще се процедира в бъдеще. Два варианта се предлагали на синдикатите в момента. "Единият е час по-скоро да се отговори на повдигнатите въпроси от страна на междуведомствената комисия и да се отговори на въпросите, зададени в доклада на ДАНС", обясни Христов. Вторият вариант е да се реши дали фирмите, подписали тристранния договор, имат желание да се договорят за ползването на лиценз за реализиране на последната продукция по този тристранен договор.