Министерството на спорта осигурява 300 хил. лева за плуване за над 3000 деца

Програмата „Научи се да плуваш” ще се реализират през 2015 г.

300 000 лева са предвидени за финансиране от Министерството на младежта и спорта на одобрените от министър Красен Кралев 26 проекта на спортни клубове по програмата „Научи се да плуваш”, които ще се реализират през 2015 г. в 13 населени места. Планираният общ брой на децата, включени в програмата, е 3 099. Заниманията ще се провеждат под ръководството на 74 спортни специалисти/треньори на 21 басейна.


Целта на програмата е начално обучение по плуване на деца с цел подобряване на тяхното здраве и физическа дееспособност и създаване на предпоставки за последващи системни занимания с водни спортове.


Очакваните резултати от реализирането на програмата са придобиването на първоначални знания за спазване на правила за безопасност при къпане и плуване, самопомощ и помощ при инциденти във водата с оглед намаляване на водните инциденти сред децата.
Спортните клубове, изпълнители на одобрените проекти, ще получат писмени указания за сключване на договор и изготвяне на финансов план към него по образец чрез експертите на ММС за съответните административни области.