БСП се притесни от чистки в холдинг "Терем" и "Снабдяване и търговия"

Новите назначения били близки до Реформаторския блок и БЗНС

БСП се притесни от чистки в холдинг "Терем" и "Снабдяване и търговия". На специален брифинг в парламента депутатите от БСП лява България Ангел Найденов и Атанас Мерджанов разказаха за тенденция на уволнения и назначения в системата на Министерство на отбраната – в частност в търговските дружества холдинг "Терем" и "Снабдяване и търговия", предаде репортер на Bulgariautre.bg.

"Забелязваме тенденцията за доминация в тези назначения на БЗНС – партията, чийто представител е министърът на отбраната. Изглежда, че наистина министерството е отдадено на концесия и се превръща в своеобразно феодално владение на земеделците и техните партньори в рамките на Реформаторския блок", заяви Ангел Найденов.
Той описа ситуацията в холдинг "Терем", като заяви, че там е станало освобождаване на трима членове на съвета на директорите заедно с изпълнителния директор, увеличаване на членовете на борда от трима на петима, назначаване изцяло на нов състав на борда на директорите, който се оглавява от лидер на ДСБ. Новият председател на борда на директорите бил Стоил Яков, за когото Атанас Мерджанов припомни, че като лидер на ДСБ в Петрич, през 2012 г. Яков бл замесен в скандала с черното тото.

"Какво е общото между оранжерийния бизнес на председателя на борда на директорите и предприятие от отбранителната индустрия, военноремонтните заводи? Не ми е много ясно, освен ако някой не разглежда доматите като лимонки или корнишоните като едрокалибрени куршуми", заяви Найденов.

Той посочи, че съотношението в борда на директорите в "Терем" е 3:2 в полза на Реформаторския блок. "Двамата, близки до ГЕРБ, също не са случайни хора. Те са роднини, протежета на народни представители на ГЕРБ", добави депутатът.

"Имаме освободени 15 души до този момент в първата седмица на март, като сред освободените са вътрешният одитор, юристите на холдинга, експерти на различни позиции в дружеството, чиято единствена вина или прегрешение е фактът, освен че са млади хора, че са назначени при предишния изпълнителен директор", посочи Ангел Найденов.

Според него на фона на тези назначения няма никаква визия за развитието на холдинга, той бележел лоши икономически резултати, имало и провал на договори, сред които за над 20 милиона за ремонт на кораби в рамките на флотския арсенал КРЗ. "Повишава се социалното напрежение в предприятията на холдинг "Терем".
Не изключвам всичко, което се случва, да е свързано с очаквания за приватизация на апетитни части от предприятието. Чувам подобни намерения, свързани с приватизацията на предприятието "Летец" в София", предупреди Найденов.

Що се касае за другото предприятие – "Снабдяване и търговия", депутатът заяви, че се е започнало от уволнението на управителя, зам.-управителите, юристите, началници на отдели, началниците на три от седемте бази – в Пловдив, Ямбол, Казанлък, и на материално-отговорните лица – 9 дотук. "Общият брой на уволнените в системата на "Снабдяване и търговия" са 20. Материално-отговорните лица са освободени без каквато и да е инвентаризация на складовете, без приемо-предавателни протоколи. Дейността на дружеството е блокирана", заяви Ангел Найденов.

Той добави, че става дума за чувствителна продукция – въоръжение, боеприпаси, стоки с двойна употреба, а в момента никой не знаел какви са наличностите, както и какво се случва с онова, което се съхранява в складовете.