Местните избори няма да минат тихо, прогнозира социологът Боряна Димитрова

Трябва да се изчистят избирателните списъци, според Димитрова

Местните избори наесен няма да минат тихо и спокойно. Тази позиция изрази по БНТ социологът Боряна Димитрова. За пример тя даде изборите в Сърница, където се разгорели силни страсти.

Кандидатите за кметския пост в най-новата община бяха четирима – Мустафа Фериканов от ГЕРБ, Небит Бозов – ДПС, Кемал Тинев – Реформаторски блок и Кемал Байрактар – от Нова алтернатива. На проведените вчера частични местни избори кмет не бе избран. С 15% води кандидатът на ДПС Неби Бозов, който получава 40.50% от гласовете. Балотажът ще е между него и досегашния кмет Мустафа Аликанов, подкрепен от ГЕРБ.

Според Боряна Димитрова трябва да се изчистят избирателните списъци. Тя даде за пример най-новата община, където се наблюдава ръст на избирателите. БСП е в недобра кондиция, смята социологът. В този вот социалистите участваха само в листа за Общински съвет, като за нея важен е резултатът на червените там.

На местните избори има много родова памет и затова не можело да се прогнозира какво ще се случи на балотажа. Все още не е ясно как ще се разпределят гласовете на отпадналите кандидати между тези, които ще отидат на балотажа, смята Боряна Димитрова. Според нея е  много важно местните избори да протекат по максимално честен начин.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"