15-20 млн. лева ще са необходими за последиците от свлачищата и зимата

В тази сума се включват и щетите по рисковите участъци и разчистването на снега

Шофьорите, които пътуват през проходите на страната и по пътища в планинските райони, да бъдат особено внимателни, заради продължаващата опасност от свлачища. За това призова председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров в ефира на „Дарик”. Той обясни, че при добро време без валежи и успешно разчистване на падналите и висящите над пътя скали, може да не се наложи взривяване на скална маса на пътя Бачково-Наречен. Инж. Лазаров уточни, че в следващите два дни този път ще остане затворен.

За разлика от други свличания, тук дебелината на блоковете е от порядъка на 20-30 кубика, което изисква допълнително разтрошаване, за да могат да бъдат натоварени. За целта се използват няколко хидравлични чука, товарят се с багери и фадроми и се изнасят извън трасето.

„Колосално е като размер. За съжаление, през следващите два дни пътят със сигурност ще остане затворен, а за след това в момента не мога да дам прогноза ”, каза шефът на пътната агенция. Алпинисти ще се помъчат да обрушат ската, за да може и скалите, които висят, да паднат и минаването по пътя да бъде безопасно.

Свличането на земни маси малко след Бачково е почистено вече, но и по посочения алтернативен маршрут Кричим-Девин през нощта е имало няколко свличания, които сутринта са разчистени. Преовлажняването на земните масиви е довело до допълнителни свличания и това тепърва ще предстои, каза той.

15-20 млн. лева е прогнозата на този етап за средства, които ще са нужни за укрепване и възстановяване на разрушените от свлачища пътища, както и за последиците от снежните бедствия, уточни шефът на пътната агенция.

„Преди това пък имаше поражения върху подпорните стени по пътя Кримич-Девин, Доспат-Кричим. Всички тези поражения, които доста лавинообразно нарастват, като суми за възстановяване към настоящия момент вече стигат до 15-20 млн.”, каза Лазар Лазаров.

В това се включват и щетите по рисковите участъци и разчистването на снега. Тепърва ще бъдат направени анализи, а това е ориентировъчна сума, обясни той.

По програма в екоминистерството за новия програмен период с бюджет от 19 млн. евро пътната агенция кандидатства за финансиране за решаване на проблема. По тази програма обаче кандидатстват и проекти за свлачища в градската инфраструктура, каквито има в Кърджали и Варненско. По думите на Лазаров тези пари ще са крайно недостатъчни, имайки предвид, че само укрепването на свлачището Трифон Зарезан в района на Варна ще погълне 10 млн.