Симеон Сакскобургготски и сестра му спечелили 2 млн. лева от сеч на горите в Рила

Софийски окръжен съд разглежда едно от делата за "царските" имоти

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок за 6 години и половина са получили над 2 млн. лв. печалба от сеч на горите в Рила. Това се разбра от експерти в Софийски окръжен съд, който разгледа едно от делата за т.нар. "царски" имоти. По него държавата (чрез земеделското министерство), представлявана от Адвокатска къща "Савова & с-ие" претендира за върнатите на Симеон и сестра му близо 16 000 дка с дървета, оценени на около 5 млн. лв.

Вещите лица представиха скици за добивите на дървесина, с които адвокатите не бяха запознати и делото беше отложено за 27 март. Получи се напрежение в залата, заради словесните престрелки между двете страни, на няколко пъти се наложи съдията да възстановява реда.

За отбелязване е, че "Савова & с-ие" успяха да освободят държавата от такси за собственическите искове и да наложат вече възбрани върху имотите, сечта и извозването на дървесина от спорните гори. Така, докато съдът излезе с решение, царската фамилия няма да може да извършва каквато и да било стопанска дейност в горите край Самоков. Ответници по делото са наследниците на царете Борис и Фердинанд начело със Симеон и Мария-Луиза, но и три търговски дружества - "Хастингс", "Бороспорт" и "Агротуризъм", закупили от бившите монарси отделни земи.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"