Реставратор на двореца "Евксиноград" ще прави подземен паркинг в Русе

Единственият желаещ е дружеството по ЗЗД "Русчук 13"

Само един кандидат е подал необходимата документация за обществената поръчка за довършване и пускане в експлоатация на подземния паркинг зад Доходното здание, обявена от Община Русе.

Единственият желаещ е дружеството по ЗЗД "Русчук 13". В него влиза русенската фирма "ПГС - 96" ООД с управител Манол Георгиев Манолов и 14 съдружници, сред които с най-голям дял е Вангел Димитров Петров. Тя е печелила обществени поръчки за ремонт на лечебни заведения, сред които и МБАЛ-Русе, на русенски училища, както и за възстановяване и социализация на Римската крепост "Сексагинта Приста”, пише topnovini.bg.

Другият съдружник е софийската "ЕКСА" АД, представлявана от Константин Недков Пеев и Вася Христова Станкулова - Пеева.

Столичното дружество е участвало в реставрационни дейности на различни обекти в страната, сред които светилището "Татул", "Никополис ад Нестум", Комплекс "Св. Георги", Римски терми - Асклепион, Акрополът на Пауталия и Пиркова кула в гр. Кюстендил. През 2013 г. именно обединение между "ЕКСА" и "ПГС - 96" печели поръчка за реставрация и консервация на двореца Евксиноград край Варна. Министерски съвет обаче прекратява процедурата и я пуска наново. При втория опит през 2014 г. "ЕКСА" се явява самостоятелно и печели договор за изпълнение на поръчката за над 6 млн. лв. без ДДС.

Днес в Община Русе бе отворена офертата за довършване и пускане в експлоатация на подземния паркинг зад Доходното здание, като дори липсваха представители на единствения кандидат. След подробен оглед на документацията, ще бъде назначена дата за отваряне на ценовата оферта.

Обща прогнозна стойност на поръчката е 418 735.21 лв. Тя предвижда за 90 дни да бъдат изпълнени строително-монтажни работи за обособяването на самостоятелен обект - обществен паркинг, като функциониращ първи етап от бъдещ Търговско–административен комплекс, както и връзката му със съседното застрояване в другите блокове на Театралния комплекс и съседните улици. До момента са изпълнени в груб строеж до кота "нула" подземните нива на комплекса и двупосочната рампа към тях. Строежът е замразен, защитен и обезопасен, посочва още местната администрация.

Според проекта паркингът ще е на две нива. На ниво -3.30 са предвидени 28 паркоместа, от които 10 са за автомобили с газови уредби и 3 за хора с увреждания. На ниво - 6.60 трябва да се обособят 30 паркоместа. Предвидена е и съответната хоризонтална и вертикална маркировка за улеснение на организацията на движение там.