Когато административен орган не се произнесе в срок, това да се смята за мълчаливо съгласие, предлага ПФ

Политика

18-03-2015, 12:16

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Патриотите искат действието на неиздадения акт да влиза в сила до 7 дни след изтичането на срока за произнасяне

Патриотичният фронт внесе промени в Административнопроцесуалния кодекс, които предвиждат когато административен орган не се произнесе в срок, това да се смята за мълчаливо съгласие, предаде репортер на Bulgariautre.

На брифинг в парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обясни, че това изменение е отдавна желаното и очаквано от българските граждани и бизнеса. "Промяната ще дава възможност за получаване на мълчаливо съгласие, ако изтече срокът, в който административният орган е длъжен да се произнесе по искането за разрешение, лиценз или каквото и да било", обясни Симеонов.

Дава се възможност когато един административен орган не се произнесе в срок, това да се смята за мълчаливо съгласие, като самото действие на неиздадения акт да влиза в сила в 7-дневен срок от изтичането на срока за произнасяне.

Патриотите предлагат същото да се отнася и когато става въпрос за два органа, от които първият би трябвало да изрази становище по отношение на издаването на административния акт, а вторият трябва да издаде акта. "Независимо че това са два различни органа, които трябва да действат последователно, ние предлагаме тази мярка за мълчаливото съгласие да действа", заяви депутатът и изрази очакване за подкрепа от останалите политически сили в пленарна зала.