На фона на позициите, които зае РБ, ние звучим като пионерчета, да не кажа чавдарчета, оправда се Местан

Изразът „преяждане с власт” не кореспондираше с реалната тежест на ДПС в предишните управления

Изразът „преяждане с власт”, с който ДПС беше номинирано като участие в предишни две управления, не кореспондираше с реалната властова тежест, която имахме и в кабинета „Станишев”, „Сакскобургготски”, и в кабинета „Орешарски”. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде репортер на Bulgariautre. Според Местан тежестта на ДПС дори не съответствала на парламентарното съотношение.

„С повод и без повод обществото се облъчваше с твърдението, че ДПС преяжда с власт. На фона на властовите позиции, които заеха Реформаторският блок, ние звучим като пионерчета, да не кажа чавдарчета”, заяви председателят на ДПС и допълни: "Това не е наша теза, това беше нашият отговор на обвиненията срещу ДПС".

Той добави, че е номиниран достоен кандидат за отговорната позиция председател на ДАНС. „Действително трябва да се отнесем с подобаваща отговорност от гледна точка отговорностите, които ще изпълнява Георгиев”, посочи Местан.

По отношение на разрива с ГЕРБ за кметското място в община Сърница, лидерът на ДПС изрази съмнение, че жителите на общината имат нужда от политическа пропаганда. „Жителите на Сърница имат нужда от реална грижа на държавата за укрепването на новата община. Нямат нужда от протоколни снимки с големите политици от София, а имат нужда тези политици да слязат от Сърница, да видят проблемите на една родопска община и да има реално поети ангажименти. Все пак сме частично доволни, че управляващите признаха тази своя грешка в лицето на министър Лиляна Павлова, като я определиха като техническа грешка. В този израз сме съгласни с последната част – наистина има грешка. Далеч не сме сигурни обаче, че тази грешка е техническа, защото една програма минава през много сериозно съгласуване и проверка преди да се огласи публично от коалиционни партньори и с решение на Министерски съвет”, обясни Лютви Местан.

Според него властта ще бъде в много по-голяма полза на жителите на Сърница, ако предвижда развитието на общината в своята правителствена програма, а не я изключва. „Това е много по-важно от протоколните снимки в Народното събрание”, саркастично добави той.