Димитър Георгиев няма да допусне ДАНС да влезе в политически сценарии, убеден е Цветанов

Консенсусът за него е само на база професионализъм, а не е свързан с преяждане, отсече зам.-председателят на ГЕРБ

Димитър Георгиев никога няма да допусне ДАНС да влезе в политически сценарии. Така председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред журналисти в парламента предложението Димитър Георгиев да е новият председател на ДАНС, предаде репортер на Bulgariautre.

Цветанов обясни, че Георгиев е работил през цялото време в сектора за сигурност. „Като служител на НСС в старото си наименование като част от МВР съм имал възможност да се запозная с неговия професионализъм. Беше част от моя екип, безупречен зам.- министър, всеки, който е правил професионални срещи, е бил изключително удовлетворен от него”, подчерта лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Според Цветанов предлаганият за нов шеф на ДАНС е безупречен, изключително отговорен професионално към работата си, ползва се с доверието на евроатлантическите партньори.

„Когато премиерът Борисов беше главен секретар на МВР, Димитър Георгиев беше част от екипите, с които заедно с Европол и евроатлантическите партньори успяхме да направим много успешни реализации”, припомни си Цветан Цветанов.
Той изрази убеждение, че Георгиев ще съумее да създаде този профил на ДАНС, който да бъде изцяло в контраразузнавателна дейност и да предприеме адекватни мерки в борбата с тероризма, който е заплаха за целия ЕС.

„Убеден съм, че ще може да участва активно в истинския интегритет, който трябва да има в работата на службите”, добави Цветанов.

Той обясни, че с промените в Закона за МВР е отнета възможността ДАНС да се свързва с имиджа на политическа полиция. „Смесването на контрарузнавателни и полицейски функции е неприемливо в целия ЕС. Убеден съм, че Димитър Георгиев никога няма да допусне ДАНС да влезе в подобни политически сценарии. С неговия управленски опит и екипа, който ще сформира, съм убеден, че това ще бъде допълнителна гаранция срещу превръщането на ДАНС в политическа полиция”, посочи още Цветан Цветанов.

Той поясни, че Димитър Георгиев е станал съветник на вицепремиера Меглена Кунева в последните три-четири месеца по тема Шенген. „Предполагам, че от личните впечатления тя е изградила съответното мнение, с което е направила предложението си до премиера. Той е достоен човек. Консенсусът е само на база професионализъм, не може да се говори за преяждане”, увери Цветанов.