Няма да има апокалипсис за туризма ни, увери министър Ангелкова

Летният туристически сезон у нас обаче няма да е розов

Летният ни туристически сезон тази година няма да е розов, но не трябва да чертаем апокалипсис. Тази прогноза и в същото време призив направи министърът на туризма Николина Ангелкова пред депутати и представители на туристическия бранш.

Парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм влезе в ролята на домакин и покани министри и браншовици на дискусия за бъдещето на туристическия сезон през предстоящото лято.

„Със сигурност ще ни очаква много труден летен сезон 2015, но моля да не се чертаят апокалиптични картини, защото това също влияе на туристите”, отсече министър Ангелкова.

И този път тя не скри, че ни очаква много голям спад на туристи от Украйна и Русия, но това е породено от външни за страната ни причини.

Ангелкова обаче се похвали, че ведомството предприема сериозни мерки за това. Една от тях е ударното участие на всички възможни изложения със задачата да привлечем повече туристи от Германия, Литва, Латвия, Полша, скандинавските страни.

„Нека да гоним оптимистична цел, за да запазим общото ниво като брой туристи от лято 2014 г.”, поиска министър Ангелкова.

Рекламата на страната ни е друг приоритет за туристическото министерство. „Сега заварихме един голям „миш-маш”, призна министърът.

Говорейки за реклама, председателската на парламентарната комисия по култура и медии Полина Карастоянова призова да се намерят още пари за изложбата на Тракийското съкровище в Лувъра през април. По изчисленията на Карастоянова 200 хиляди лева не достигат за съпътстващата реклама на тази изложба.

„Това е безкрайна възможност за България да се представи като туристическа цел. Моля за съдействие да направим тези дарения, защото това е безценна възможност от имиджова гледна точка”, отбеляза „патриотката”.

Тя постави и друг важен въпрос – за втори лифт на Банско. „На България й е нужен не втори лифт на Банско, не шест лифта, а може би 60 лифта са ни нужни”, отсече Карастоянова и определи отказа от решение на този въпрос като популизъм.

Вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин обеща на туристическия бранш, че социалното ведомство ще облекчи процедурата за работа на непълнолетни граждани, които често намират временна заетост именно през летния туристически сезон.

Вицепремиерът обясни, че сега, за да работи непълнолетен гражданин, се иска разрешение на родителите, оценка за условията на труд и разрешение от Главната инспекция по труда.

„Сега сме готови Главна инспекция по труда максимално бързо да издава такива разрешения”, се зарече Калфин.

Той обаче представи и някои неприятни за сектора данни, като например, че само за януари тази година от бранша на хотелиерството и ресторантьорството са освободени 1426 души.