18 туристи и 2-ма местни са убитите при вчерашния терористичния акт в Тунис

Свят

19-03-2015, 11:49

Снимка:

bg.wikipediq.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Президентът Беджи Саид Есебси обеща безмилостна война срещу тероризма.

Осемнадесет чуждестранни туристи и двама местни граждани са били убити при 

терористичната атака в тунизийски музей вчера, съобщиБТА.  Националността на една от жертвите остава неизвестна, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, като се позоваха на премиера Хабиб Есид. 

Националният музей „Бардо”, където бе извършен кървавия акт е сред на-големите туристически атракции в страната. При атаката вътре в него е имало около 100 туристи.

Убитите са петима японци, четирима италианци, по двама французи, испанци и колумбийци, поляк и австралиец. Едно тяло все още не е разпознато. Убити са и двама тунизийци – полицай и шофьор на автобус. 

44 души са ранени. Сред тях са 13 италианци, 11 поляци, седем французи, двама южноафриканци, един руснак, както и шестима тунизийци. Някои от ранените са в критично състояние и е възможно броят на загиналите да търпи още промени.

Това е най-смъртоносното нападение в Тунис след свалянето от власт на авторитарния президент Зин ал Абидин бен Али в началото на 2011 г. До момента никой не е поел отговорност за атаката. 

Държавният глава Бежи Каид Есебси осъди нападението. „Ние сме във война с тероризма и едно такова малко малцинство няма да ни уплаши“, каза той. Тунизийският президент увери, че страната му ще продължи по пътя на демокрацията и ще удържи победа „над тези криминални групи, които са малцинство“.

Нестабилността в Либия е благодатната почва за тероризма в Тунис, заяви министърът на външните работи Тайеб Бакуш. Той призова международната общност да се намеси, за да издейства съставянето на единно правителство в съседната държава. 

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и Съветът за сигурност на световната организация осъдиха строго в отделни изявления терористичното нападение. 

Съветът за сигурност изрази увереност, че атаката няма да отклони Тунис от пътя му към демокрация.