Депутатите не се решиха за защита от дискриминация при смяна на пола

Политика

20-03-2015, 12:58

Снимка:

www.aestheticsurgerythailand.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мъж роди след операция за смяна на пола

Нови правила ще пазят от дискриминация при смяна на пола

Промените в Закона за защита от дискриминация се отлагат

Депутатите отложиха гласуването на второ четене на промени в Закона за защита от дискриминация, предаде репортер на Bulgariautre.bg. Един от предложените текстове предвижда забрана на пряката и непряката дискриминация не само по пол, а и в случаите на промяна на пола.

Законопроектът цели да прецизира изискванията на директива на Европейския парламент и на Съвета за прилагането на принципа на равните възможности и равното третиране на мъжете и жените в областта на заетостта и професиите по отношение на защитата от дискриминация при промяна на пола и прехвърлянето на тежестта на доказване.

В действащия Закон за защита от дискриминация равното третиране на мъжете и жените изрично е регламентирано в чл. 4, ал. 1, където са посочени признаците, по които не се допуска дискриминация, включително и "пол". В отговор на запитването на ЕК предложеният законопроект предвижда текст, който да постановява, че признакът "пол" включва и случаите на промяна на пола.

Вчера народните избраници се захванаха със спорните промени, но се оказа, че им трябва още време, за да синхронизират позициите си.

В началото на днешното пленарно заседание председателят на парламента Цецка Цачева предложи да се разместят точките в дневния ред.

Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев не се съгласи с това и предупреди, че текстовете трябва да се гласуват, защото в противен случай ни очакват санкции от ЕС. "Бламирате премиера", подчерта Кърджалиев, тъй като предложените законодателни промени са внесени от Министерски съвет.

Според него, заради отлагането на гласуването поговорката: "Когато фактите говорят, и боговете мълчат" щяла да се трансформира в "Когато Бойко Борисов говори, и фактите мълчат".

Мнозинството в пленарна зала все пак отложи разглеждането на промените в закона.