Партията на Саркози печели на първия тур на местните избори във Франция

Свят

23-03-2015, 11:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бившият премиер веднага отрече, че на втория тур в неделя, ше "играе" с партията на Льо Пен

Консервативната партия на бившия президент на Франция Никола Саркози победи в първия тур на местните избори в страната, съобщава онлайн изданието EurActiv.com, цитиран от investor.bg. Тя изпревари сочената за фаворит крайнодясна партия „Национален фронт“ на Марин льо Пен.

Резултатът е изненадващ, що се отнася до отдръпването на гласоподавателите от партията на льо Пен. Тя се надяваше, че силният резултат от местните избори ще даде сериозен тласък на кандидатурата й за президентските избори през 2017 г.

Вторият тур на местните избори във Франция е следващата неделя. Тогава ще стане ясно кой ще контролира департаментите.

Според официалните резултати от частичното преброяване партията на Саркози събира около 30 на сто от гласовете, а „Националният фронт“ - около 26%. Резултатите от екзит половете бяха значително по-близки.

„Националният фронт“ се справи доста по-добре в сравнение с местните избори през 2011 г., но напредъкът на партията е в застой. Изглежда, че популярността ù е достигнала тавана си“, коментира Бернар Санан, който оглавява компанията за социологически проучвания CSA.

Очаквано, управляващата партия на настоящия президент Франсоа Оланд е с трети резултат, като събира около 21% от гласовете. С това социалистите затвърждават непопулярността си заради провала около обещанията да намалят рекордно високата в страната безработица от над 10%.

Никола Саркози незабавно отрече, че ще се съюзява с „Националния фронт“, но изрази разбирането си към позицията на гласоподавателите, които са подкрепили партията на Марин льо Пен. „Към тези, които гласуваха за „Националния фронт“, разбираме гнева ви“, посочи той.

„Тази партия няма да реши проблемите на Франция, а само ще ги влоши“, допълни Саркози.

Льо Пен, която защитава идеята за напускане на еврозоната, е един от крайните политически лидери, които набират скорост в Европа, успешно възползвайки се от последиците от кризата през 2008-2009 г. Партията й спечели изборите за Европейски парламент във Франция през миналата година и контролира няколко общини.

Ако резултатите от първия тур се затвърдят следващата седмица, льо Пен няма да може да претендира, че „Националният фронт“ е най-популярната партия във Франция. Според нея обаче резултатите демонстрират, че партията се радва на силна подкрепа и представляват звучен шамар за премиера на Оланд Манюел Валс.

„Манюел Валс трябва да чуе посланието на гласоподавателите и да има благоприличието да си подаде оставката“, коментира Марин льо Пен пред симпатизанти.

Ако резултатите се затвърдят, това означава, че „Националният фронт“ ще контролира поне един от 102-та департамента във Франция. Марин льо Пен се надява обаче на по-силно присъствие на представители на партията в местните съвети, с което да засили локалните си мрежи.