Блокират днес границата при Свиленград заради мораториума за износ на дървесина

Общество

24-03-2015, 07:21

Снимка:

bnt.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Препятства се бизнеса на над 800 компании

Износители на дървесина и транспортни фирми ще блокират днес граничните пунктове при Свиленград като протест срещу мораториума върху износа на дървесина за три месеца.

От 10.30 ч. до 16.30 ч. представителите на бранша организират протест, който ще се проведе едновременно и наГКПП „Капитан Андреево", и на ГКПП „Капитан Петко войвода". Протестиращите ще блокират пътищата за 6 часа към границите ни с Турция и Гърция с трактори и друга превозна техника, пише News.bg. 
Според представители от бранша, мораториумът вече две седмици възпрепятства бизнеса на близо 800 компании в България. Припомняме, на 18 март износителите на дървесина излязоха на протест пред НС.
След проведените разговори в Комисията по земеделието и храните народните представители увериха, че започват подготовка за промени в Закона за горите. Това обаче не удовлетворява исканията на бранша, които настояват за спешна отмяна на Забраната за износ.
„Имаме готовност да продължим с протестните действия, колкото се налага. Няма да се откажем да защитаваме интересите на над 8 000 служители в нашите фирми и няма да се съгласим с твърдението, че ние сме виновни за незаконната сеч в България. Напротив, ние също искаме строг закон за горите, но Забраната за износ е мярка, която по никакъв начин не ограничава сечта, а единствено ощетява бизнеса ни", заявява Димитър Николов, износител на дървесина.

Той допълни, че блокирането на пътищата в цялата страна ще продължи, докато Забраната не бъде отменена.