Наложителни са промени в закона за референдумите, смята Първанов

Лидерът на АБВ иска сваляне на прага на легитимност

Смятаме за наложително да се направят необходимите промени в закона за референдумите, така че да се свали прагът на легитимност. Това каза председателят на АБВ Георги Първанов на пресконференция, съобщи „Фокус”.

„Далеч преди държавният глава да формулира своите намерения за провеждането на референдума сме се изказвали по трите теми – задължително гласуване, мажоритарно присъствие на вота и електронно гласуване. Нашата подкрепа за този референдум не е безусловна. Има няколко въпроса, които бихме поставили, заради които вероятно ще се премине към втори етап на политическите консултации”, намекна Първанов.

„Смятаме за наложително да се направят необходимите промени в закона за референдумите, така че да се свали прагът на легитимност, защото това, което е заложено, е твърде висок праг. Поемам отговорността, тъй като идеята беше моя, прагът да е свързан с резултатите от последните избори”, посочи Георги Първанов.

Той увери, че АБВ има готовност да направи конкретните законодателни предложения, за да се промени Законът за референдумите и да има резултатни допитвания, защото иначе, според него, би могла да се опорочи самата идея за референдуми.

„Предлагаме смесена избирателна система – 50 пропорционална, 50 мажоритарна. По отношение на задължителното гласуване се доверяваме на онези професионалисти, които смятат, че трябва да има промяна в Конституцията, защото негласуването е право, а не задължение”, поясни лидерът на АБВ.

Той е категоричен, че е крайно време държавният глава да изясни своите конкретни позиции, защото „когато казваш задължително гласуване, е крайно време да поясниш каква е санкцията и ще има ли такава”.

Според Първанов е особено важно всички да са наясно и консенсусно да вървят към решаването на въпроса с изчистването на избирателните списъци. „Този милион избиратели, които са в чужбина, как ще бъдат проследени, как ще бъдат накарани да гласуват и как техният вот ще бъде отразен? Да не говорим за други мъртви души, които присъстват в списъците”, заяви Георги Първанов.

Той обяви, че партията му е „за” електронното гласуване, но на този етап не смята, че държавата е готова за това.

„На 25 март ще направим експеримент на вътрешното гласуване за председател на АБВ. Ще направим смесено гласуване с електронен компонент. Разработили сме механизъм, който ще бъде публично огласен”, подчерта Първанов. „По отношение на гласуването смятаме, че трябва да се върне старата възстановка – 50+1”, допълни той.