Цветан Василев продаде за 1 евро два военни завода и телекома на България

Най-доброто от печата

25-03-2015, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Руската връзка на новите собственици остава неотречена

Люксембургското дружество LIC33, представило се като купувач на БТК и на още 4 стратегически предприятия в България, е придобило цялата собственост директно от обвиняемия банкер Цветан Василев за 1 евро, не разполага със собствени средства, за да покрие дълговете на тези компании към фалиралата КТБ, нито зад него стои сериозна финансираща институция. Това стана ясно на първата пресконференция на представителите на компанията, пише "Труд".

Веднага след нея правителството поиска компанията да представи гаранции за произхода на средствата, които влага в сделката. „Българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с КТБ и обвиняемия Цветан Василев. Основната ни задача, преди да формираме отношението си към обявилите се за инвеститори, е да проучим произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции. Държим на това, за да гарантираме, че инвестиции в страна - членка на Европейския съюз, се реализират само със средства, придобити от законна стопанска дейност“, се казва в позицията на кабинета.

За единствен собственик на LIC33 се представи белгиецът Пиер Мишел Луврие. Разказът му как е платил само 1 евро на Цветан Василев, за да придобие 43% от телекома БТК, военните заводи “Дунарит“(92%) и „Авионамс“ (92%), операторите на мултиплексите НУРТС (100%) и „Фърст Диджитъл“ (100%) и фирмата за пийпълметрични изследвания „Гарб“, директно свърза обвинения за присвояването на 206 млн.лв. от КТБ бивш банкер със собствеността в компаниите, която до момента се криеше чрез поредица от фирми посредници.

Едно от основните послания на пресконференцията беше, че бившият банкер е продал окончателно собствеността си срещу обещанието новите собственици да покрият дълговете на фирмите му. “Купихме компаниите за 1 евро лично от Цветан Василев и той вече няма връзка с тях“, заяви Луврие. Брус Бауър от екипа му също твърди, че с Цветан Василев нямат споразумение за обратно изкупуване и „продавачът категорично продаде всичко“. В същото време белгиецът, представящ се за единствен акционер, не можа да отговори конкретно на въпроса защо се е насочил към бизнеса на Василев в България извън общите приказки, че страната му харесва като място за правене на бизнес и че се е занимавал с проблемни компании в Източна Европа, отново без да даде нито един пример.

„Предишният акционер е блокиран, ние поемаме бизнеса, изплащаме дълговете и оздравяваме предприятията. Първоначалните изчисления показват, че 900 млн. евро ще покрият дълговете“, каза Луврие, без да внесе яснота откъде ще намери тези пари (виж текста долу). Неговата история за връзката с Цветан Василев е, че е направена чрез съпругата на Василев, с която се запознал миналата година в Барселона, в офиса на фирма на свои познати. Със самия Василев се срещнал едва в началото на тази година, неизвестно къде.

Попитан не се ли смущава, че банкерът е обвиняем за присвояването на 206 млн. лв. от КТБ, Луврие отговори: „Това е негов проблем, не мой“.

През цялото време той говореше за сделките като за приключени, макар че в Търговския регистър няма доказателства за това.

Луврие се представи като предприемач, който още на 26-годишна възраст е успял да продаде първата основана от него ИТ фирма. След това се заел с проблемни фирми, а през последните години придобил опит с такива фирми в Източна Европа.

Белгиецът старателно избягваше да отговори на въпросите за връзките си с Русия и по-специално с руския олигарх Константин Малофеев, приближен на Путин и идеолог на анексирането на Крим (виж текста по-долу). В същото време нямаше как да отрече присъствието си на снимка пред танк, облечен в руска военноморска униформа, пусната в профила му във фейсбук, на която е написал: „След Севастопол - към Крим“.

„Понеже много се спекулира с паспорта ми - ето“, каза вчера Луврие и размаха пред журналистите документа. Обясни, че е белгийски, а е издаден от посолството в Москва. Съпругата му е рускиня.

От LIC33 не дадоха конкретни обяснения какви са плановете им за придобитите шест дружества. Единственото, за което спомена Луврие, е, че НУРТС ще се слее с БТК. Стана ясно още, че тепърва ще се срещат с останалите акционери в телекома.

До този момент нито един от регулаторните органи, които трябва да одобрят тези сделки, не е бил уведомен за тях, показа проверка на „Труд“. Вестникът потърси становището и на Държавната агенция за национална сигурност във връзка и с позицията на правителството за изследване на произхода на средствата за сделката. До редакционното приключване на броя от ДАНС не отговориха на писмените въпроси на „Труд“.

Финансиране тепърва ще се търси

В обясненията си откъде ще намери 900 млн. евро, за да покрие дълговете на придобиваните дружества към КТБ и останалите кредитори, Пиер Луврие изпадна в противоречие. Първоначално той заяви, че ще извади свои средства. След това, попитан няколко пъти откъде има толкова пари, отговори: „Можем да намерим финансиране от международни финансови институции като “Уникредит”, “Морган Стенли”, Ситибанк и др. Можем да направим аукцион за финансови институции, защото фирмите, които придобихме, нямат финансови проблеми“, каза той.

На въпрос какво ще прави с дълговете на компаниите към КТБ, шефът на LIC33 отговори, че парите ще бъдат върнати. „Нека правителството бъде спокойно. Покажете ми дълг и аз ще го изплатя. Даже няма да искам намаление“, каза Луврие. Той заяви, че не се смущава от огромната сума, защото дълговете според него са изискуеми по различно време и нямало да се наложи да я осигури цялата наведнъж.

Руската връзка остана неотречена

По време на продължилия час брифинг Луврие упорито се правеше, че не чува въпроса за връзките му с руския олигарх Константин Малофеев и с ръководителя на военните операции на руските сепаратисти в Източна Украйна Игор Гиркин. Според публикации в руските медии Луврие и Малофеев са имали общ бизнес. В руски сайтове е разпространена и снимка на Луврие с Игор Гиркин (Стрелков), самопровъзгласил се за министър на непризнатата от никого Луганска народна република.

След настоятелно напомняне белгиецът каза по адрес на Малофеев, че не му е партньор: „На това лице му се иска да изглежда, че сме партньори, но той не може да ми бъде партньор, понеже е в черния списък на ЕС“, каза Луврие, отново без да спомене името на олигарха.

Не отрече, че има бизнес в Русия, но го обясни само с факта, че жена му е рускиня и дори заяви, че имал проблеми в Москва и трябвало да я напусне.

Нито един орган в България не е уведомен

Нито една от сделките на дружеството LIC33 за придобиване на български компании не е съгласувана до този момент с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщиха от ведомството пред "Труд". По закон компанията е длъжна да обяви сливането пред местния антимонополен орган или пред Генерална дирекция “Конкуренция” в ЕК, преди да финализира сделките. До този момент няма внесени данни и в Брюксел, обясниха още от КЗК, тъй като ведомството е щяло да получи веднага информация от Европейската комисия, ако това се беше случило.

Антимонополните органи се произнасят дали сделките не застрашават конкуренцията както в България, така и на общия европейски пазар. Ако дадена сделка бъде сключена без тяхно разрешение, дружествата ще бъдат санкционирани, може да се стигне и до разваляне на договорите за придобиване.

От Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), която дава честотите на „Виваком“ и лицензите на предприятията, собственици на мултиплексите, казаха пред „Труд“, че също не са уведомени за промяната в собствеността. По закон КРС трябва да бъде уведомена по служебен път от КЗК и да даде становището си на нея.

„Нямаме кореспонденция с такъв инвеститор и не сме уведомявани, че има промяна в собствеността на дружества, които притежават военни заводи“, казаха от икономическото министерство от името на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, която издава лицензите за производство и износ на оръжие и специална продукция.

„Труд“ пита френския посланик

Главният редактор на вестник „Труд“ Петьо Блъсков прати питане да посланика на Република Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан във връзка с белгийския гражданин Пиер Мишел Луврие. По сведения на вестника Луврие е осъществил в последните дни редица срещи с чужди посланици, за да презентира дейността на фирмата си. В тази връзка „Труд“ пита посланик дьо Кабан дали е имал среща с Луврие и в качеството си на какъв го е приел, след като Луврие е белгийски, а не френски гражданин. Освен това вестникът пита френския посланик дали му е известно, че Луврие има бизнес в Русия, свързан с Константин Малофеев, който е в черния списък на САЩ и ЕС по повод кризата в Украйна. Редакцията очаква отговор на поставените въпроси