Променят закона за референдумите преди вота наесен

Новините

26-03-2015, 06:25

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Измененията ще бъдат насочени към облекчаване на процедурите и снижаване на бариерите за участие и иницииране на референдуми

ГЕРБ обмисля промени в закона за референдумите преди местните избори наесен, заедно с които ще се проведе и национално допитване по три изборни въпроса - задължително, електронно гласуване и мажоритарен избор на част от депутатите. Управляващите са поели този ангажимент по време на последните политически консултации при президента. Измененията ще бъдат насочени към облекчаване на процедурите и снижаване на бариерите за участие и иницииране на референдуми, обясниха депутати от ГЕРБ. И от Реформаторския блок потвърдиха, че са водени подобни разговори при държавния глава и те също са се ангажирали с подкрепа за промените. 

Президентът Росен Плевнелиев ще внесе предложението си за провеждане на национално допитване по изборното законодателство през юни, съобщи във вторник началникът на кабинета му Екатерина Захариева пред БНР. В края на април държавният глава свиква нов кръг консултации с парламентарните партии, за да обсъдят в детайли конкретните въпроси на плебисцита. Захариева също настоя за промени в Закона за референдумите, които да очертаят по-ясен праг за валидност на допитванията. "Считаме, че той трябва да се обвърже с конкретен процент, а не с предишни избори. Трябва много да се внимава и да се спази балансът, за да не паднем твърде ниско", каза тя.

Съуправляващата партия АБВ вече предложи за валиден да се признава референдумът, ако в него са участвали 50% плюс един от имащите право на глас, което ще покачи и бездруго непреодолимата летва за зачитане на народната воля. Сега условието за признаване на резултатите от национално допитване е в него да са участвали толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. От партията на Първанов така и не дадоха смислено обяснение защо го правят. От БСП обаче развиха тезата, че АБВ умишлено саботира изборния референдум, защото, ако бъде въведено задължителното гласуване, ще изпадне от властта. Задължителният вот облагодетелства големите и ощетява по-малките формации.