Горица Грънчарова ще бъде предложена за зам.-председател на Сметната палата

Нямам информация, че чрез нея се осигурява подкрепа на ДПС, заяви новоизбраният шеф на одитния орган

Сметната палата е контролният инструмент на парламента. За да може да работи добре, трябва да има съгласие между всички парламентарно представени партии за ръководството на Сметната палата. Затова аз не съм в пряк смисъл поел ангажимент, но се съгласих да предложа г-жа Горица Грънчарова, която беше мой опонент, но преди това беше моя колега в Сметната палата, за заместник-председател, за да може да се осигури както широка парламентарна подкрепа на върховната одитна институция, така и да има стабилност и приемственост в самия одитен орган. Това заяви пред журналисти в парламента новоизбраният председател на Сметната палата Цветан Цветков, предаде репортер на Bulgariautre.

„Нямам информация, че се осигурява подкрепа на ДПС чрез Горица Грънчарова, затова няма как да коментирам”, добави Цветков.

Той поясни, че другият заместник-председател на одитния орган ще бъде уточнен с другите парламентарно представени партии. „Критериите са да бъде професионалист, да бъде почтен, да може да се осигури стабилност в Сметната палата, за да може да работи ефективно и да не се получават такива сътресения, на които бяхме свидетели през последната година и половина”, посочи Цветков.

Той обясни още, че в момента законът е така разписан, че позволява в състава на Сметната палата да има и представители на гражданското общество. „Две независими професионални организации ще участват в заседанията и в работата на Сметната палата, така че ще бъдат своеобразен гарант”, увери Цветан Цветков.

Според него, самият одитен процес се упражнява по такъв начин, че позволява контрол на качеството на различни нива от екипи, които са от няколко души. „Така че е много трудно един председател или заместник-председатели, които са на върха на пирамидата, да упражняват някакъв натиск върху екипите, началник-отделите и директорите”, подчерта Цветков.

Той добави, че има и форма за контрол върху Сметната палата, който се осъществява от парламента. „Народното събрание има право да назначава комисии, които да проверяват работата на Сметната палата. Тези комисии ще дават допълнителна увереност на обществото, че Сметната палата е независим и безпристрастен орган”, категоричен беше новият шеф на палатата Цветан Цветков.