Проект на БЧК търси устойчив мрежови модел за работа с деца аутисти

Представят „ Приятели на деца и младежи с проблеми от аутистичния спектър”

В изпълнение на своята хуманитарна мисия Столичната организация на Българския Червен кръст, в партньорство със Фондация „ Подкрепа на лица с проблеми в развитието”, реализира проект „ Приятели на деца и младежи с проблеми от аутистичния спектър” с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо ипространство 2009-2014г., съобщиха от БЧК.

Oсновна цел на проекта е да формира разбиране и подкрепа от страна на другите хора към състоянието аутизъм. Това ще се постигне, чрез създаването на алтернативна социална услуга – „приятел” на аутист. Тя ще спомогне за изваждане от изолация на децата и младежите от аутистичния спектър. Чрез проектните дейности се цели разчупване на стереотипа „рехабилитация-училище-вкъщи-самота”.

Проектът „Приятели на деца и младежи с проблеми от аутистичния спектър” стартира на 11.11.2014г. Предвидените в него информационни дейности са  насочени към запознаване на обществеността с предизвикателствата, пред които ежедневно са изправени живеещите с проблема аутизъм, както и за изграждане на емпатия към тях. В резултат се търси създаването на устойчив мрежови модел за работа с деца аутисти.

Проектът „ Приятели на деца и младежи с проблеми от аутистичния спектър” ще представим на пресконференция, която ще се състои на 31.03.2015 г. от 10:00 часа, в административната сграда на БЧК, бул. „Джеймс Баучер”76, зала „Музейна”.