Реформаторският блок видя заплаха за националната сигурност в сделката „LIC33”

Да започне незабавно разследване, призовават от коалицията

Реформаторският блок изразява дълбоко притеснение по повод оповестената сделка, с която базирана в Люксембург и никому неизвестна компания придобива за 1 евро ключови обекти със стратегическо значение за българската икономика и национална сигурност. Това се посочва в декларация на на ПГ на Реформаторския блок, представена от съпредседателя на парламентарната група Радан Кънев, предаде репортер на Bulgariautre. Според Кънев, сделката поставя въпроси без отговор по отношение на националната сигурност на България.

Депутатът добави, че придобиването на бившата национална телекомуникационна компания, която и сега контролира основни честоти и цялата канална мрежа на държавата, придобиването на НУРТС, придобиването на военни заводи от страна на неидентифицирана компания, чийто публично обявен собственик не е известен с друго, освен с видимите си близки приятелски отношения с лидерите на сепаратистите в Източна Украйна, а най-вероятно и с „гласа на разума в България”, визирайки Волен Сидеров, поставя много сериозни въпроси пред националната сигурност.
„Налице е пряка заплаха за финансовата стабилност особено в контекста на възможността за възстановяване на кредитите на КТБ. Освен че сделката ще е за едно евро, чухме, че купувачът обещавал да поеме дългове към КТБ, а не че поемането на тези дългове и изплащането им е елемент от фактическия състав на сделката”, добави Кънев. Той е на мнение, че обещания за възстановяване на дългове в масата на несъстоятелността в КТБ не е нещо, което ще затопли както хората с депозити над гарантирания минимум, така и държавния бюджет, който гарантира сумите под гарантирания минимум към настоящия момент.

„Налице са данни за продължаваща и стабилизираща се монополизация на медийния и честотния пазар чрез придобиването в един пакет на телекомуникационната компания, която е и основен кабелен оператор в България, на НУРТС, на медии и на пийпълметрични компании”, посочи Радан Кънев.
По думите му чрез тази сделка лъсва фактът, че и в миналото цялата тази концентрация е била в едни ръце. „Упорито се отричаше, че всички тези компании са били в едни ръце по силата на незаконно финансиране с необезпечени кредити от КТБ. Дълго време не ги беше купил един човек, сега обаче се оказва, че един човек ги продава”, заяви реформаторът.
Възниква въпросът кой е бездействал тогава и кой е допуснал към този момент, добави Радан Кънев.
„В период на остра международна криза има опасност военна промишленост, телекомуникационни оператори, медии и други ключови предприятия да се окажат в ръцете на чужда държава с, меко казано, изострени настроения с НАТО и Европейския съюз към настоящия момент”, предупреди Кънев.

Според Реформаторския блок са налице съмнения за сериозен риск за държавата. „Неясната собственост на този пакет от предприятия поставя под пряка заплаха националната ни сигурност”, заяви Радан Кънев.
Реформаторският блок настоява ДАНС, Националната разузнавателна служба, Комисията за защита на конкуренцията и финансовото звено на Специализирана прокуратура да започнат незабавно разследване на произхода на капиталите, на физическите и юридическите лица, които стоят зад несъществуващата доскоро компания LIC33 от Люксембург, да установят какви връзки имат те с лица, близки до управлението в Москва и зависими от Кремъл олигарси.
Кънев настоя още те да установят начина и мотивите, които стоят зад опита за придобиване, както и изясняване дали в миналото е имало умишлено бездействие на български институции, довели до тази концентрация на собственост, както и дали се нарушават европейски директиви и международни договори.
„Тази сделка за едно евро представлява пример за изпиране на пари и трансферно ценообразуване”, прозря Кънев.
Той призова НАП и синдиците да предприемат незабавни действия за запор върху акциите и цялото имущество на тези предприятия, които имат дългове към КТБ. „Има признаци, че държавата е на мястото си, особено ДАНС със своето ново ръководство, макар и временно”, подчерта депутатът.
„ДАНС носи отговорност, че тази сделка е проспана. Бихме ли повярвали, че Писанчев щеше да я разследва активно? Надали”, заключи Радан Кънев.
Той намекна, че е възможна смяна и при ръководството на НАП.