София ще е с нов облик през 2018 г., увери арх. Петър Диков

Работата по проектите започва от догодина

От следващата година се очаква да започне реализацията на проектите за нов облик на София. Това обяви за „Дарик“ главният архитект на София Петър Диков. Той беше категоричен, че по време на председателството на България на Европейския съюз през 2018 г. София ще изглежда различно.

Диков обясни, че до дни експертният съвет, който разглежда отделните проекти за реновнирането на централната част на София, ще излезе с окончателно становище за това как трябва да изглежда градът. То не подлежи на обжалване, като проектантите трябва да отстранят забележките и да пристъпят към реализацията, която вероятно ще започне догодина.
Диков обясни, че се обсъждат проектите на изпълнителите по обществената поръчка „Благоустрояване на трите зони на градския център”.

Главният архитект припомни и кои са зоните. Първата е по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” от Орлов мост до ул. „Граф Игнатиев”. Втората зона е самата ул. „Граф Игнатиев” от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” до ул. „Алабин”, заедно с ул. „6-ти септември”, ул. „Шишман”, ул. „Солунска”, пл. „Славейков” и градинката на „Св. Седмочисленици”. Четвъртата е Народното събрание и площада около храм-паметника „Александър Невски”.
„За третата зона – Градската градина и двореца, журито прецени, че няма нито един проект, който да отговаря на критериите и изискванията. Там конкурсът беше прекратен. Сега един от участниците води дело срещу прекратяването на конкурса. Когато приключи делото, ще обявим нов конкурс”, обясни арх. Диков.

Готвените промени в облика на София предизвикаха разгорещена полемика сред експерти и граждани. Така например доста въпроси повдигна идеята нивото на Перловската река да се вдигне, а около нея да има площадки за игра – на метри от разширените платна на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”.