Преди да раждат деца, младите трябва да имат добро образование, смята Менда Стоянова

Политика

01-04-2015, 10:41

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Депутатите отхвърлиха предложението за данъчни облекчения

Депутатите обсъждат данъчни облекчения за млади семейства

Депутатите разглеждат на първо четене промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, предаде репортер на Bulgariautre.bg. Измененията са предложени от Парламентарната група на Патриотичния фронт и са насочени към данъчно облекчение за младите хора.

Депутатът Димитър Байрактаров посочи, че с промените се дава възможност да бъдат увеличени приходите в данъчната хазна, а държавата чрез прийом на стимулиране да се справя със сивата икономика, да ограничи укриването на трудови и нетрудови доходи. "Той е в полза на България, на българската държава и младите хора, които създават бъдещето на тази държава", увери Байрактаров.

Патриотите предлагат да се създаде нов текст в закона, с който да се предвидят сериозни данъчни облекчения за най-коректните семейства в България. "Това са семействата, които пълнят хазната, семействата, които подхождат изключително сериозно към своите деца, тези семейства, които полагат грижи техните деца да ходят редовно на училище, да се образоват и след това да бъдат достойни граждани на българската държава и общество", подчерта народният избраник.

Той поясни, че от справка с мотивите на Министерство на финансите става ясно, че има наложени облекчения, като за първо, второ и трето дете се равнявали на 1.80 лева. По тази причина Димитър Байрактаров определи като "мисията невъзможна" задържането на младите хора в България.

"Децата са 1,2 милиона. От тях 80 000 получават т.нар. детски надбавки – 35 лева за първо дете, 50 – за второ. Държавата е наложила праг, че такива надбавки може да се получават от семейства, чиито доход не надвишава 350 лева на член на семейството", припомни Байрактаров.

В законопроекта се предлага местните физически лица, включително извършващите дейност като едноличен търговец, да могат да ползват данъчно облекчение за деца, като приспадат от годишната си данъчна основа сума в общ размер при едно ненавършило пълнолетие дете – 2400 лева, при две деца – 4800 лева, а при три и повече – 6000 лева.

Данъчното облекчение се ползва, ако през съответната година не са получавани месечни помощи за дете.

При дебатите председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова посочи, че принципно от ГЕРБ подкрепят заложената политика на отговорно родителство, заложена в законопроекта. "Против сме да се стимулира една или друга сфера. При изключително ниския подоходен данък е много важно да се спазва неутралността на данъчното облагане, равнопоставеността на всички субекти", добави тя.

"Преди да раждат деца, младите хора трябва да имат добро образование, добра специализация, устойчиво работно място. Устойчивостта на работните места за младите хора са от първостепенна важност", подчерта Стоянова.

Според нея обаче, приемането на промените би нарушило интересите на държавната политика в областта на бюджета, би нарушило действията за справяне с бедствия, аварии, свлачища. "Бъдете разумни", призова Стоянова.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт й репликира, че разходите по законопроекта не оказват влияние върху Бюджет 2015. "За да има разходи в един бюджет, първо трябва да бъдат реализирани приходи. Този законопроект е насочен към хората, които пълнят бюджета", аргументира се депутатът.

След гласуването: Депутатите отхвърлиха предложението за данъчни облекчения