Новият шеф на КЕВР се надява, че няма да има увеличение на тока

Политика

02-04-2015, 15:35

Снимка:

Иван Григоров, БЛИЦ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Доц. д-р Иван Иванов е новият председател на КЕВР

"Ток ще имаме, бъдете сигурни", увери Иванов

Надявам се да няма увеличение на цената на тока. Това коментира пред журналисти в парламента новоизбраният председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, предаде репортер на Bulgariautre. Спорд Иванов мерките, които трябва да бъдат предприети, следва да доведат до реформа в българската електроенергетика. "Убеден съм, че гражданите не са виновните за тази дълбока криза в сектора", поясни се той.

"Ток ще имаме, бъдете сигурни", увери Иванов.

Според него това, което е било направено в последната година и половина, показало, че няма икономическа логика в намаляването на цената на електроенергията. "Важното е обаче да се положат усилия цената да не расте до либерализирането, но и при либерализирана електроенергетика и пазар в България считам, че няма да има трусове", заяви Иван Иванов.

Той обясни още, че след либерализацията КЕВР ще престане административно да определя цените на тока, но ще поеме функциите, които изпълняват регулаторите в другите европейски страни като мрежовите услуги, които са таксите за достъп и пренос, както и добавката, която се нарича "задължение към обществото".

Иванов посочи, че е въпрос на изчисление къде ще отива добавката. "Ще създам даже няколко екипа, дори ако е необходимо – ще искам да се направи и външно оценяване, за да може съвсем прецизно да се изчислят всички елементи", уточни новият шеф на КЕВР.

Той увери, че първата му задача ще е да повиши независимостта, авторитета и капацитета на КЕВР. "Трябва да бъдат решени спешни задачи в българската енергетика – финансовото оздравяване на НЕК и бързи стъпки за либерализиране на пазара и създаване на електроенергийна борса", добави Иванов.

Новоизбраният председател на енергийния регулатор изрази убеденост, че ще успее да удържи на политически натиск с авторитета си на човек, който винаги е заемал принципни позиции и е имал почтено поведение. "Това е най-силното оръжие срещу всякакъв натиск – и политически, и корпоративен. До момента никой не ми е оказвал нито политически, нито корпоративен натиск и предполагам, че ще ги респектирам в това и за в бъдеще", посочи Иван Иванов.
Сред първите мерки за оздравяване на НЕК той очерта прилагане на новите разпоредби на изменение в Закона за енергетика, а именно да бъде изкупувана на преференциални цени единствено ел. енергията, произведена по високоефективно ефективен комбиниран начин. "Второто – да бъдат завършени преговорите с двете централи от Маришкия басейн в рамките на следващите дни и седмици, за да може адекватно да се провери по какъв начин това ще смъкне натиска върху енергийния микс", обясни Иванов.

На въпрос дали ще санкционира ЕРП-тата за спиране на тока и повреди на уреди например, Иван Иванов се ангажира единствено с това, което е в правомощията на регулатора – налагане на глоби, които са достатъчно високи, за да дисциплинират ЕРП-тата и всички енергийни дружества, които нарушават общите изисквания.

Иванов каза още, че ще се направи преглед на общите условия и лицензионните договори и там, където е нужно, те ще бъдат разширени и променени.