Президентът на FIVB Ари Граса става „Доктор хонорис кауза“ на НСА

Спорт

03-04-2015, 16:50

Снимка:

БФ волейбол

Автор:

SPORTONLINE.BG

Всичко от Автора

Още по Темата:

Националите по волей проверяват нивото срещу най-силните в света

Българската федерация по волейбол предложи бразилеца за титлата

По предложение на Българската  федерация по волейбол Академичният съвет на Национална спортна академия "Васил Левски" взе решение да удостои президента на Международната федерация по волейбол (FIVB) д-р Ари Граса с титлата „Доктор хонорис кауза“.

Мотивите за това решение са изключително сериозния принос и заслуги на д-р Граса за развитието и популяризирането на волейбола по света и в България. Предстои посещение на президента на FIVB у нас, по време на което той ще изнесе лекция пред спортната общественост.

---------------------------------------------------------------------

Д-р Ари Граса е роден на 23 април 1943 г. в Рио де Жанейро. Завършил е Папски  католически  университет (Pontifica Universidade  Catolica), след което работи като адвокат. От 1968 г. заема важни юридически длъжности в национални и международни финансови организации.

Д-р Граса започва спортната си дейност по време на следването в университета. Като състезател на Ботафого три пъти става шампион на волейболната  лига в Рио Де Жанейро. От 1963 до 1978 г. участва в бразилския национален отбор по волейбол. След приключване на състезателната си кариера той започва да се занимава с организация на спортната дейност в страната.

През 1993 г. е избран за член на Изпълнителното бюро на националния олимпийски комитет на Бразилия. От 1997 г. е президент на Бразилската конфедерация по волейбол, отбелязвайки успехи, както със завоюваните  от бразилските национални отбори титли във всички категории и постигането на световна хегемония в този спорт, така и със спортното управление, превърнало се в модел за пример. Под негово ръководство Бразилия печели световни и олимпийски титли  във всички категории, мъже, жени и подрастващи, изкачвайки се на подиумите на всички официални състезания на FIVB през последните 20 г. Родината му пък се превърна в рекордьор по титли в цялата история на световния волейбол.

Със  своя предприемачески  дух, решителност и поглед в бъдещето д-р Ари Граса издигна на изключително ниво „Центъра за развитие на волейбола“, който днес е международен пример за образование и развитие на човешките ресурси в този бранш, включително и за изследователска дейност и научен обмен. Д-р Граса е президент  на Южноамериканската  конфедерация по волейбол от 1997 г. до 2012 г. Заради ръководните му умения е избран и за член на Управителния съвет на FIVB през 1996 г. От 2003 г е вицепрезидент на международната волейболна организация, като от 2008 до 2010 г.  оглавява комисията по инвестиции на FIVB. Между 2010 и 2012 г. ръководи и комисията по плажен волейбол. Бил е член на  Съвета за спортни събития, както и  на Комисията за телевизии и медии на FIVB.

На 33-тия Конгрес на FIVB е избран за президент на Световната  волейболна  федерация,  а от 2013 г.  е член на комисията „Спорт за всички” на Международния олимпийски Комитет.

Почетен президент е на Бразилския институт за финансова администрация (IBEF) и вицепрезидент на Международната асоциация на институтите по финанси (IAFEL). Доктор на юридическите науки.