Цветанов оттегли идеята главният прокурор да спира сделки за 48 часа

Политика

04-04-2015, 09:15

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той обясни, че е взел решението след като пил кафе с Радан Кънев

Два пъти промени мнението си ГЕРБ вчера по въпроса дали да разреши на главния прокурор или на негов заместник да спира финансови операции или сделки с имущество за срок от 48 часа, пише "24 часа".

Първоначално предложението бе внесено като поправка в Наказателно-процесуалния кодекс, но при обсъждането му в пленарната зала сутринта шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изненадващо обяви, че го оттегля.

После в кулоарите той обясни, че е взел решението, след като пил кафе със съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев. Не могъл да разговаря само с Бойко Борисов, защото

премиерът му звъннал точно в момента, когато влизал в залата да оттегли промените от НПК. Цветанов му съобщил това и повече не се чул с него. По-късно обаче шефът на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че ГЕРБ не се отказва от поправката, а смята, че мястото ѝ не е в НПК, и ще я разпише в преходните и заключителните разпоредби на ГПК като промяна в Закона за съдебната власт.

Възможно е да заложим участие в процеса и на финансовия министър и той да предлага действия по спиране на търговски сделки на главния прокурор, обясни Кирилов. “Тъй като се подхожда доста параноично, че даваме свръхправомощия на един орган, ако ще успокои обществото - не е невъзможно и орган на изпълнителната власт да предлага такива действия на независимия прокурор”, допълни той.

Има конкретни основания в момента да се възползваме и от такава мярка, защото залогът е много голям за икономическата и финансовата стабилност, коментира и вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Извънредното законодателство се наложи заради кризата с КТБ. Делото за фалита на банката е насрочено за 15 април  в Софийския градски съд. Прокуратурата ще може да атакува пред съда всеки акт, който засяга имуществени права и законни интереси на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особена закрила на закона. Това ще може да става и без прокуратурата да е участвала в производството, в което актът е постановен. Това гласят пък приети на първо четене от депутатите вчера поправки в ГПК.

“Няколко пъти за казуса КТБ приехме подобни текстове. Нека да се въздържим от специалните закони”, скочи обаче Радан Кънев. Той добави, че прокуратурата няма капацитет да се включва във всички дела. “Тя не се справяше, когато трябваше да се явява по всички административни дела. Мъкнеха се прокурори, които не бяха прочели нищо по делото. Ще са необходими драстични нови назначения, изключително голямо увеличаване на разходите”, заяви съпредседателят на РБ.

“Този закон е принципен, не е свързан с КТБ, не е свързан с конкретния казус”, успокои Четин Казак от ДПС, който е сред вносителите на промените. И обеща, че между двете четения на закона ще бъдат внесени поправки, които да предотвратят критиките на тези, които се опасяват от проблеми.

“Нека да създадем превантивен механизъм срещу източването на свързани с КТБ дружества. Прокуратурата няма никакви чрезвичайни действия”, обясни Казак.