Оправдаха американец, живял 30 години в очакване на смъртна присъда (видео)

58-годишният Антъни Рей Хинтън бил осъден за две убийства през 1985 г

След 30 години в затвора, американец бе оправдан и пуснат на свобода от щатския затвор в Алабама, разказва CNN.

Той лежал зад решетките години наред в очакване му бъде изпълнена смъртната присъда за престъпление, което не е извършил.

58-годишният Антъни Рей Хинтън бил осъден за две убийства през 1985 г. Прокуратурата обаче призна, че единствената улика, с която разполага срещу него, не може да докаже, че той е извършил престъпление.

След повторна балистична експертиза, Върховният съд на САЩ отмени смъртната му присъда и насрочи ново дело, а днес вече е на свобода.

Хинтън е бил обвинен в две отделни убийства по време на обири в две заведения за бързо хранене в град Бирмингам, щата Алабама. Грешката е допусната с твърдението на следователите, че куршумите от местопрестъплението са изстреляни от пистолет, намерен у майката му. Сегашната експертиза обаче отхвърли версията, че куршумите са изстреляни от същото оръжие.

Тежката съдебна грешка бе допусната и поради предоверяването на очевидец, който бил разпознал Хинтън. Според алибито му, потвърдено от трима души, обаче той е бил на работа, на 24 км от местопрестъпленията.

В трогателното видео веднага след решението на съда Хинтън бе прегърнат от семейството си на излизане от затвора.