Повдигнаха обвинение само на двама от 13-те арестувани митничари

На митническия пункт е работила стройно организирана схема

Димитър Ковачев е един от 13-те задържани при зрелищна в края на миналата седмица. При операцията в контрабанда на цигари в големи размери бяха уличени още трима гранични полицаи, 7 контрабандисти и трима охранители на товара, част от който бе заловен в Пловдив.

Към Ковачев е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление, което е направило възможно в ранното утро на 29 март през пункта да преминат 6 ТИР-а фантоми. Камионите пресекли по легален начин турската граница, но на българската митница влизат, без да представят документи за товара си, без да платят такси, без да бъдат проверени и съответно без да бъде наложен акциз върху стоката.

Цигарите във всеки от тях са на стойност 8 милиона лева, а дължимият акциз за всеки товар, с който е ощетена хазната, е 3 милиона лева.

Отговорник на смяната, в чието дежурство се извършва трафикът, е Димитър Ковачев. Според свидетелски показания именно той е организирал работата така, че за времето от 6.00 до 7.20 митнически контрол на практика не се извършва, се казва в становището на прокуратурата. Не само това - на задържания в Пловдив ТИР е била сложена пломба за транзитно преминаване със задна дата седмица по-рано.

Въпросната пломба е дадена на Ковачев от началника му Красимир Добрев. Той е трябвало да бъде дежурен във въпросната смяна, но е помолил Ковачев да го замести. По-късно и Добрев е задържан като съпричастен в аферата. Предстои съдът да гледа и неговата мярка за неотклонение.

Прокуратурата смята, че на митническия пункт е работила стройно организирана схема.

"Не съм част от никаква схема, някой се опитва да ме набута в нея, не съм давал заповеди да не се проверяват камиони"- каза днес пред съда обвиняемият.

Защитата му също не прие доказателствата по делото като безспорни.

Съдът обаче квалифицира действията на Ковачев като тежко и умишлено престъпление със сериозни вреди за държавата и го остави за постоянно в ареста. Ако вината му се докаже, той може да лежи в затвора до 8 години.

Припомняме, че по същата афера в четвъртък Пловдивският  окръжен съд остави в ареста четиримата товарачи на хванатия в Пловдив ТИР и турския му шофьор. Четирима се считат за осигуряващи "логистиката"  на камионите, идващи от Турция с незаконен товар. Това са Атанас Петров, Емил  Петров и братята  Стефан и Николай  Пещерлиеви, а петият е турският шофьор на ТИР-а, заловен в Пловдив -  Ремзи Караибрахимоглу, съобщи БНР.