Правителството дава по 81 лева на ден, за да разбере колко струва времето

Политика

06-04-2015, 10:01

Снимка:

bTV

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Целта на проучването е държавата да има остойностяване на един час време

Министерският съвет ще плати 42 000 лева с ДДС на компанията „Екорис саут ийст юръп” за проучване за цената на времето. Това стана ясно от публикуван от правителството сключен договор за обществена поръчка, предаде 24 часа.

Компанията, която е една от най-големите консултантски фирми в България, е спечелила поръчката с оферта за заплащане на 81,25 лева на ден за труда на експертите по проучването. Общо за изпълнение на поръчката са предвидени 240 човекодни.

Целта на проучването е държавата да има остойностяване на един час време. То ще се използва за оценка на инфраструктурни проекти в транспорта.

Цената на един час време е нужна, за да се пресметнат ползите от проектите като спестено време и увеличен БВП, обясниха експерти от Министерския съвет. Правителството очаква да получи остойностяване на час пътуване за автомобил, влак, градски транспорт и пр.

За да бъде установена цената на времето, компанията ще проведе проучването с 3000 души. По задание 700 от тях трябва да ползват автомобили за всекидневното си придвижване в града, 600 – да се движат с коли извън града, 300 – да са пътници в междуградски автобуси, 400 – да ползват влак, а 1000 – градския транспорт.

Проучването ще отнеме 42 седмици, предвиждат техническите изисквания за обществената поръчка.