Над 450 малчугани от 32 домове за деца спортуваха в София

За първи път в състезанията участваха и 15 сирийски деца от центровете за временно настаняване на бежанци

Традиционният Великденски турнир отново зарадва стотици деца, като за първи път бе и с международно участие. Над 450 възпитаници от 32 домове за деца в риск и центрове за настаняване от семеен тип в цялата страна премериха сили в зала "Арена Армеец" в седем вида спорт - баскетбол 3 на 3, тенис на маса, лека атлетика, мини футбол, бадминтон, волейбол и таекуондо.

За първи път в състезанията участваха и 15 сирийски деца от центровете за временно настаняване на бежанци в София. Сирийчетата бяха истински щастливи да присъстват на подобен фестивал, да спортуват и да бъдат част от Великденския празник. За тях това бе истинско преживяване, допълнено с класиране на четвъртфинал в турнира по футбол. Тази надпревара се оказа и най-оспорвана, във финала отборът на Брацигово надигра Стара Загора с 2:0. Комплексен победител е Дом "Овча могила", втори са децата от Дупница, а трети в общото класиране се наредиха представителите на Дом "Надежда" от Белоградчик.
Всички призьори в отделните спортове си тръгнаха с много награди, сред които спортни пособия, фланелки и сувенири, предаде bTV. Медалистите бяха щастливи да получат своите отличия лично от спортните легенди Стефка Костадинова и Йорданка Благоева, а футболистите бяха поздравени и получиха ценни напътствия от знаменития треньор Димитър Пенев.

"Радостна съм да видя толкова много щастливи лица тук в залата, толкова много приятели на спорта. Желая ви много здраве, успехи и да не се отказвате от желанието да бъдете на върха, да станете олимпийски шампиони," каза в приветствието си към малчуганите председателят на БОК Стефка Костадинова.

Проявата бе организирана от Сдружение „Българска спортна федерация за деца лишени от родителски грижи” с подкрепата на Министерство на младежта и спорта, Фонд "Социална закрила" към МТСП и с любезното домакинство на зала “Арена Армеец”.

Стартовете бяха под надслов „СПОРТЪТ ДОСТЪПЕН ЗА ВСИЧКИ ДЕЦА” като част от спортния календар на БСФДЛРГ за 2015 г. За доброто настроение на участниците организаторите бяха подготвили специални изненади - демонстрации по таекуондо и катерене по стена.

Домакините бяха впечатление от големия брой участници. В атлетическите кросове например стартираха 89 деца и юноши, което би било атестат за масовост на всяко държавно първенство.