Докога бедна България ще готви медицински специалисти за богата Западна Европа, пита Миков

Политика

08-04-2015, 13:08

Снимка:

© Sofia Photo Agency | Архив

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Търсим дългосрочни решения, за да подобрим здравето на нацията, увери Дариткова

В пазарната джунгла на здравеопазването сигурната жертва е болният човек, убеден е лидерът на БСП

В пазарната джунгла на днешното здравеопазване сигурната жертва е болният човек. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Михаил Миков в декларация от името на ПГ на БСП лява България, предаде репортер на Bulgariautre.bg. "Докога бедна България ще продължава да готви медицински специалисти за богата Западна Европа", запита Миков.

По думите му, пазарната стихия, която превърнала здравеопазването в сбор от търговски дружества, е натоварила обществото с 10 пъти повече разходи за гражданите. Михаил Миков отчете над 1000 % увеличение на разходите за 15 години.

"Идеята за по-малко държава и повече пазар в здравеопазването доведе до комерсиализация на здравеопазването, недостъпност за бедните", възнегодува Миков. Според него, вместо усъвършенстване в интерес на болния, е постигнат разгром на обществото здравеопазване.

"Липса на всякакъв контрол на разходите води до ежегодни дефицити в системата, които се използват като мотив за изискване на нови доплащания на пациентите.

Когато бедните са много, а доходите са ниски, да засилваш комерсиализацията на здравеопазването е не по-малко от геноцид", убеден е Миков.

По думите на лидера на столетницата, при миграция на медицински специалисти към частни болници и изтичане на кадри извън страната се намираме в тежък количествен и качествен дефицит на лекари и медицински сестри.

Михаил Миков остро критикува предложените от правителството промени в Закона за здравното осигуряване. "Ако човек не иска да чака за своето лечение, ще трябва да обиколи държавата, за да намери болница, която не е стигнала до своя лимит. Осигурителната ни система ще стане още по-несолидарна и по-нечовешка в сравнение с другите европейски системи", предупреди председателят на БСП.

Партията настоява министър-председателят да се запознае с тази позиция, а управляващото мнозинство "да спре с експеримента с живота и здравето на хората". БСП иска още законопроектът за Закона за здравното осигуряване да не бъде приет, тъй като бил "опасен за живота и здравето на хората".