По-евтин ток от US тецовете срещу 700 млн. лева от НЕК

Портфейл

09-04-2015, 06:03

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това няма дасе отрази на крайните цени на тока за бита

Токът от американските централи ще поевтинее, ако НЕК им изплати дълговете, които е натрупал към тях. Държавната компания разполага с два месеца и половина да плати близо 700 млн. лв., за да намали „Контурглобал Марица-изток 3“ цената на електроенергията си със 17%, а „AES Гълъбово“ - с 14%,пише "Труд".

Това е залегнало в предварителното споразумение, подписано вчера от изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев и шефовете на двете централи Гари Лесли (“Контурглобал“) и Иван Цанков (AES). Подписването стана под погледите на премиера Бойко Борисов и на американския посланик у нас Марси Рийз.

Ако НЕК се издължи в срок, намалението в цените ще влезе в сила от третото тримесечие на годината. То обаче не означава намаление и на крайните цени на тока за бита, а ще позволи на държавната компания да спре да трупа дългове, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

В свой доклад енергийният регулатор бе заложил по-голямо намаление - с до 30% от всяка от централите.

НЕК се е разбрала с американските централи за две неща. Първо, да бъде намалена цената за разполагаемост на енергията и второ - да не бъде увеличаван срокът на дългосрочните договори, от който остават още 10 години, обясни Петкова. По нейни изчисления годишната икономия от намалението ще бъде 100 млн. лева.

Енергийната министърка беше похвалена от премиера Бойко Борисов за ясните сметки, с които е водила преговорите. Борисов каза, че не е добре непрекъснато да се говори за високите цени на американските централи и уточни, че ако „ги бяхме изгонили, това щеше да нанесе на България голям репутационен удар“.

Премиерът призна, че и България не е била докрай коректна с дружествата, защото не си е плащала. Към момента НЕК дължи 300 млн. лв. на „Контурглобал Марица-изток 3“ и 388 млн. лв. на „AES Гълъбово“. Държавната компания е натрупала дългове и към останалите производители на ток.

„НЕК не разполага със 700 млн. лв. и те ще бъдат осигурени чрез кредит от Българския енергиен холдинг“, каза Петкова. Тя не уточни дали ще се тегли заем, или ще се пуска облигационна емисия. Само преди две седмици кредитната агенция Фич намали рейтинга на БЕХ, който вече е неинвестиционен, като това стана именно заради проблемите на дъщерното му дружество НЕК.

Бойко Борисов обяви, че планира да занули текущите дългове на НЕК до края на юни. За целта се правят проверки и на зелените централи, където се оказало, че има незаконно присъединени мощности. Премиерът отказа подробности и заяви, че работата ще бъде свършена „без много шум“.