Радан Кънев подаде сигнал срещу себе си, че е пушил на закрито в Добрич

Засечен от "България без дим"

Гражданска инициатива "България без дим", която се бори за пълната забрана за пушене на обществени места, е изпратила писмо до съпредседателя на парламентарната група на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев, съобщи offnews.bg.

Поводът е публикувана снимка от среща с актива на партията в Добрич, на която Радан Кънев е с цигара в ръка. Проблемът е, че срещата е в заведение, а Законът за здравето забранява пушенето на закрити обществени места.

Откритото писмо е публикувано на сайта "Без дим" и предизвика истинска полемика в социалната мрежа. По-голямата част от потребителите в социалната мрежа смятат, че ако истински милееш за реформите и закоността, то трябва да спазваш и законите.

"Бърза справка - 2 2/3 от цивилизования свят тютюнопушенето е забранено на обществени места, спирки, някъде дори и паркове. Тук в България имаме закон от години, а още коментираме дали има смисъл от него. Тези дебати ги водихме преди 5-6 години. В момента важно е РЗИ да си върши работата и забраната да се спазва. А после да преминем към следващите стъпки", коментира нарушението блогърът Иво Мирчев. 

Не липсват и защитници на депутата: "Спазването на такива смешни закони е комунистическа приумица! По времето на комунизма беше пълно с такива, за които и глобяваха, намаляха поведения и изключваха от училище. Само прикритите комунисти искат да се върне оня ред, сигурно от носталгия. Друго нещо си е свободата и демокрацията, и Радан го показва", коментира в социалната мрежа Преслав Недев.

"Все тая, в 90% от заведенията се пуши..." - нещо като с тегленото на "пиратски" софтуер? Противозаконно е, но почти всички го правят. С какво е полезен един неприемлив и неспазван от мнозинството закон? Очевидно не работи и обществото не го приема, защо продължават напъните по налагането му?", смята Надя Гилова.

От "България без дим" посочват, че са изпратили писмото символично на 7 април 2015, международният ден на здравеопазването до емейл-адреса на г-н Кънев в парламента както и до адреса на партия ДСБ.

"Не получихме отговор повече от 24 часа. Публикуваме писмото като отворено за да достигне все пак до г-н Кънев и да получим отговор или реакция.", пишат от "България без дим".
Гражданската инициатива призовава Радан Кънев сам да подаде сигнал срещу себе си и да понесе съответното наказание. Призовава го също като народен представител да промени така закона, че да не остават вратички, които позволяват безпроблемното падане в съда на санкциите, както и да дефинира по-добре понятието "закрити помещения".

От движението „България без дим" призовават Радан Кънев да поеме публична отговорност заради нарушаване на закона за тютюнопушене в закрити обществени места. От движението предлагат на депутата да се обърне към „РЗИ Добрич с обявяване на нарушението си и с искане да бъде приложен законът какъвто е за такова нарушение".

"Нещо повече - очакваме както от вас, така и особено от здравния министър Москов - който е представител на вашата формация, Реформаторски блок, в правителството - да активизирате отговарящите в държавната администрация звена за много по-голям контрол, наказания и строго спазване на забраната за пушене на закрито", допълват от „България без дим".

В края на отвореното писмо гражданската инициатива изброява най-основните проблеми със забраната за пушене на закрити места: пропуски в нормативните текстове, позволяващи на констатирани надлежно нарушения да падат твърде лесно и нелогично в съда; липсата на конкретна и незаобиколима дефиниция за „закрито място", която се използва за грубо и показно нарушаване на забраната, особено сега, през пролетта.

„Сигурни сме, че нямаме различия по позицията, че само стриктно прилагане на закона към всички без изключение, включително и особено към вас - на които сме делегирали да ни представляват в управлението - можем да се надяваме да създадем една България на честни, силни и щастливи хора", завършва писмото.

Радан Кънев публикува извинението си днес в профила си във "Фейсбук" :

На вниманието на "България без дим":

Уважаеми съмишленици,
Във връзка с Вашето открито писмо, отговарям публично на поставените въпроси:

Действително, през месец Януари 2015г., по време на заседание на организационния отдел на ДСБ с щаба на партията в град Добрич, пуших в закрито помещение в града - ресторант, част от който ни беше любезно предоставена за целта. Снимката, с която разполагате, е автентична - тя е направена от служител на ДСБ, а впоследствие публикувана в социалните мрежи и в онлайн медии.
Фактът, че става дума за работна среща, по никакъв начин не оневинява нарушението ми, за което публично - пред Вас и медиите - поемам своята отговорност. Това не е единственото правонарушение, което съм извършил през живота си, макар може би да е най-тежкото. Именно защото никога не съм се мислил за съвършен и знам, че всеки понякога се поддава на своите слабости, винаги съм държал на налагането на строги правила и поддържането на ефективни и независими контролни органи. Още след публикуването на снимката в медиите преди седмица, помолих екипа на министър Москов да сезира РЗИ-Добрич за извършеното от мен нарушение. Днес изпратих до РЗИ нов сигнал, в който описвам нарушението и моля санкция да бъде наложена на мен лично, а не на собствениците на заведението, които в случая не носят никаква отговорност, освен че ни предоставиха обособено помещение за провеждане на срещата.
Надявам се, че контролните органи ще успеят да изпълнят задълженията си и да наложат санкция въз основа на извършеното от мен признание. В противен случай съм готов да предоставя сума, равна на предвидената от закона глоба, на организация, която се бори с тютюнопушенето сред подрастващите. Най-малкото защото искрено се надявам синът ми да не наследи този порок...
Независимо от широко отразената проява на личните ми слабости, оставам привърженик на законодателната забрана за пушене в закрити помещения и 
искрено Ваш,
Радан КъневСнимка на Деня

Щрихи от Плевен